Rudersdal: Melorme, plantefars og andre erstatningsprodukter fylder ikke meget i Christian Maltesens bevidsthed. Det gør den grønne dagsorden til gengæld.
På mandag fylder indehaver af Slagter Maltesen på Kongevejen i Birkerød 50 år, og i tæt på halvdelen af hans liv har han været slagtermester.
– Der er sket rigtig meget inden for mit fag i de snart 25 år, jeg har været slagtermester. Der er kommet hårdere konkurrence fra supermarkederne, der er kommet mere fokus på kødfri dage, og flere er blevet veganere og vegetarer. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden udvikler os som forretning og følger med tiden, påpeger Christian Maltesen.
Som eksempel nævner han, at han sidste sommer brugte i omegnen af 80.000 kroner om måneden alene på indkøb af grøntsager og bær, der primært blev brugt i salater. Således udgør det, han betegner som tilbehør i perioder lidt over 20 procent af det samlede salg. Derudover er salget af vin, olier, marinader, desserter og andre delikatesser, der ikke er kød, vokset markant gennem årene.
Artiklen fortsætter under billedet…

Disse varer fylder således også en del af forretningen, hvor Christian Maltesen kom i lære i 1989 hos slagter Benny Olsen. 10 år senere købte den unge Maltesen forretningen for 2,2 millioner kroner, som han lånte i banken. Pengene blev tilbagebetalt på syv år.
Kan ikke lide at låne
– Jeg kan ikke lide at låne penge. Jeg bryder mig ganske enkelt ikke om de søvnløse nætter, fordi banken har mulighed for at blande sig, hvis jeg ikke lige når mine budgetter en enkelt måned. Derfor sparer jeg op og tjener pengene, inden jeg bruger dem. Det er et princip.
Således lå pengene også på kistebunden, da Christian Maltesen sidste år udbyggede forretningen for 1,2 millioner kroner med nye baglokaler, nye køle- og fryserum og et ekstra køkken.
Artiklen fortsætter under billedet…

Lille Christian voksede op i Melby, hvor moderen var skolelærer, mens faderen var sælger indenfor skrivemaskiner og emballage.
Artiklen fortsætter under boksen…
Kort om fødselaren
Navn: Christian Morten Maltesen
Født: 23. januar 1973 på Frederiksværk Sygehus
Opvækst: Melby
Bopæl: Frederiksværk
Privat: Gift med Heidi Kirkeby Nielsen. Sammen har de døtrene Natascha (24 år) og Camilla (20 år).
Yndlingsret: Gammeldags stegeben med kartofler, skysovs og ribsgelé.
Hobby: Rejseplanlægning og vin
Bog på natbordet: Pearl Harbour (Christian elsker at læse og elsker historie)
Adresse: Kongevejen 111 i Birkerød
Ansatte: Syv faste medarbejdere og op til 14 løsarbejdere i højtiderne.
– Jeg var ikke så bogligt stærk, så jeg vidste tidligt, at jeg skulle lave noget med hænderne. Som 12-13 årig troede jeg, at jeg skulle være kok, og jeg begyndte også på kokkelinjen på de tidligere erhvervsfaglige grunduddannelser (EFG). Det lyder farligt, men på uddannelsen fandt jeg ud af, at jeg var god med en kniv, og jeg syntes også, at det var sjovt at arbejde med kødet.
Skift fra kok til slagter
Mandagens fødselar lader tankerne blive lidt længere i fortiden:
– På kokkelinjen skulle vi følge opskrifter hele tiden, mens de på slagterlinjen fik lov til at være mere kreative med udskæringerne, og hvad kødet eksempelvis skulle bruges til. Det trak i mig, så jeg skiftede linje undervejs, og det har jeg aldrig fortrudt.
Christian Maltesen fortryder heller ikke, at han aldrig har taget en lederuddannelse, men han erkender blankt, at det ville have været en fordel for ham – især da han var yngre:
– Da jeg købte forretningen, vidste jeg rigtig meget om slagterfaget, og jeg havde masser af idéer til at udvikle det. Men jeg havde ingen kompetencer indenfor ledelse og ingen erfaringer, så i årenes løb har det været “learning by doing”, og det har været svært til tider. For en ting er, at udvikle og forny et forretningskoncept og få det hele til at gro. Noget helt andet er, at få styr på al logistik og bemanding til at gå op i en højere enhed.
Slagtermesteren holder en kort pause:
– Jeg har været virkelig heldig, at jeg har haft min faste førstemand, Bjørn Svingel i nu 21 år. Han har været en solid støtte i medgang og modgang og knoklet igennem, når vi var virkelig pressede. Det er jeg meget, meget taknemmelig for.
Boliger uden køkken
Fra fortiden drejer interviewet sig herefter over på fremtiden, og Christian Maltesen nævner i den forbindelse en ny trend fra New York og London, hvor der nu bygges lejligheder uden deciderede køkkener.
– Mange mennesker har i dag så travlt, at de slet ikke bruger køkkenerne. Der bliver købt færdigretter, mange spiser ude, og køkkenet bliver derfor et overflødigt rum. Den tendens vil vi nok også se i Danmark. I de seneste år har vi allerede mærket, at der er et behov for, at vi gør det nemt for vores kunder. Vi sælger færdigretter, der bare skal varmes, og vi sælger mange salater. Det tager tid at hakke og snitte. Så en del kunder køber et stykke kød, der blot skal vendes på en pande i et par minutter, de køber en færdig sovs og så noget lækkert tilbehør. På den måde kan der komme et lækkert måltid på bordet på et øjeblik. Den slags tror jeg, at vi vil se mere af, påpeger Christian Maltesen.
Artiklen fortsætter under billedet…

Hvad hans egen fremtiden angår, siger han:
– Jeg regner med at fortsætte som slagtermester, til jeg bliver 62-65 år. Herefter vil jeg gerne fortsætte på nedsat tid. Jeg kan ikke finde ud af at sidde stille, så jeg vil gerne arbejde så længe, jeg kan. Jeg elsker mit fag, lyder det med et smil.
Og nu, hvor han bliver 50 år, har han også nogle store ønsker:
– Jeg drømmer om en dag at komme til Australien, og så kunne jeg godt tænke mig at prøve at spise på gourmetrestauranten Alchemist. Men mit største ønske er naturligvis, at jeg kan forblive sund og rask. Jeg føler mig ikke 50 år, og der er så mange ting, jeg stadig godt kunne tænke mig at prøve, slutter fødselaren.