19 elever fra Roskilde Katedralskole modtog diplom, da Akademiet for Talentfulde Unge Øst holdt diplomoverrækkelse som bevis på, at de har fuldført deres to-årige forløb. Det var ikke alene ny rekord for Katedralskolen, men var også det største hold på landsplan.
Det vidner om, at talentprogrammer ikke længere er et fyord i undervisningssystemet, som det var tilfældet, da Akademiet for Talentfulde Unge (ATU) begyndte i 2008 for at vise eleverne, hvad universitetsverdenen har at tilbyde. Dengang var ATU forbeholdt de københavnske gymnasier, så Mogens Ellebæk fra Katedralskolen tog sammen med en kollega fra Greve Gymnasium initiativ til at lave et lignende talentprogram for gymnasierne i det gamle Roskilde Amt.
– Jeg kan huske, at det var en udfordring bare at finde på et navn, for dengang havde eleverne ikke lyst til at skille sig ud fra de andre, så vi endte med at kalde det for U-faktor, fortæller Mogens Ellebæk, som i de 10 år har samarbejdet med RUC og Professionshøjskolen Absalon.
Selv om de øvrige sjællandske gymnasier kom med i ATU for syv år siden, eksisterer U-faktor fortsat. ATU og U-faktor er langt fra de eneste talentprogrammer, der findes i dag, og Roskilde Katedralskole har lavet en optælling, der viser, at 25 procent af eleverne har deltaget i en eller anden form for talentprogram i dette skoleår.
– Det er blevet mere acceptabelt at deltage i talentarbejde, så der er helt klart sket en holdningsændring. I dag ser man op til de andre elever, som er med i talentprogrammerne, siger Mogens Ellebæk.
Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i DAGBLADET Roskilde tirsdag den 23. januar. Du kan købe adgang til at læse hele artiklen – og resten af dagens avis – på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy