Roskilde Festival fjerner ømtåleligt ord fra Palæstina-arrangement

Det har medført løftede øjenbryn, at Roskilde Festival under overskriften »Solidarity with Palestine« har et arrangement om palæstinensisk kultur på programmet tirsdag den 2. juli. Nu ændrer festivalen derfor titlen til »Voices of Hope and Peace for Palestine«, men indholdet af arrangementet bliver der ikke pillet ved.

Udtrykket »solidaritet« har medført kritik af, at Roskilde Festival vælger side i Gaza-konflikten.

»Vi har valgt at ændre overskriften i kølvandet på feedback fra vores omverden. Vi er blevet opmærksomme på, at den oprindelige overskrift kunne opleves som polariserende. Dette har aldrig været vores hensigt. Tværtimod,« skriver festivalen på sin hjemmeside.

Den nye overskrift skal vise tydeligere, at arrangementet handler om håb og fred, og at festivalen fordømmer vold mod begge sider i konflikten.

Det fremgik også af den oprindelige beskrivelse fra den 9. april, at arrangementet på den lille Flokkr-scene på festivalens campingområde bakker op om en øjeblikkelig våbenhvile, og at festivalen stiller sig på nogenlunde neutral grund i forhold til den storpolitiske konflikt.

»Hamas' angreb, kidnapninger og drab på civile den 7. oktober var brutale og forfærdelige. Den israelske regerings angreb på en hel befolkning, hvor tusinder af børn og unge ifølge FN er omkommet i Gaza, er umenneskelige og bør kun fordømmes,« lød det.

Selve arrangementet indeholder sang, mad og personlige fortællinger fra Palæstina, men lægger også op til et møde mellem forskellige perspektiver.

De optrædende er blandt andet journalist Waheed Safi, der har dækket konflikten i mange år, og Palæstinensisk/Jødisk Alliance fortæller deres fælles historie.

Det omtalte arrangement er ikke det eneste på årets festivalprogram, der udtrykker støtte til Palæstina.

Mandag den 1. juli lægger festivalen dansegulv til Dance & Action for Gaza »hvor vi går sammen i bevægelse og solidaritet med det palæstinensiske folk«. Sjællandske Nyheder har derfor spurgt Roskilde Festival, om det bliver stående?

- Ja, den titel bliver stående, svarer vicedirektør Christina Bilde i en mail.

Hun svarer også på, om der er plads til jødisk kultur eller Israel-sympatier på festivalen?

- Vi har en humanitær tilgang til konflikten mellem Israel og Palæstina og står med civilbefolkningerne og fordømmer vold mod civile på begge sider. Det er dialogen og håbet for fred, vi gerne vil sætte på programmet, og vi har bestræbt os på at bringe forskellige perspektiver. Derfor er blandt andre Palæstinensisk/Jødisk Alliance også blandt de medvirkende i det omtalte programpunkt, skriver Christina Bilde.

Roskilde Festival har både i år og tidligere givet donationer til humanitære indsatser i Palæstina.