Messinghorn er også en slags konkurrencesport

Til Svogerslev Musik Konkurrence dyster hornblæsere på alle niveauer om at være det bedste brass band. Det giver noget ekstra kriller i maven ikke kun at øve og spille koncerter.

Messinghorn er også en slags konkurrencesport

Claes Damlund fra Svogerslev Brass Band i spotlyset med sin euphonium.

Der er en lang tradition for musikkonkurrence, hvor de fineste orkestre dyster mod hinanden.

Det gælder også for brass bands, men da Svogerslev Musik Konkurrence opstod i 2012 var det for også at give de glade amatører muligheden for at dyste på tubaer, basuner og waldhorn.

Det kunne man på det tidspunkt i Jylland, men der fandtes ikke en sjællandsk konkurrence, men det blev der lavet om på, da Svogerslev Brass Band skabte deres egen konkurrence i Lynghøjskolens teatersal.

– Det skulle være for almindelige bands, der synes, det er sjovt at konkurrere, siger Claes Damlund, der er primus motor for Svogerslev Musik Konkurrence, også kaldet Smuk, som lørdag fandt sted for tiende gang.

Profferne ville med

Eliten var dog noget misundelige over, at de ikke måtte være med, så de seneste tre gange har der også været en konkurrence for dem.

Konkurrencen tæller nu i alt 12 orkestre og omkring 300 musikere, hvilket gør den til landets tredjestørste.

Claes Damlund tror, at en konkurrence giver musikerne en gnist mere, end hvis man bare arrangerer en fælleskoncert.

– Det giver lige lidt kriller i maven, også selvom det er for sjov, som det her jo er, siger han.

Vinderne

Frederiksberg Brass Band vandt førsteprisen i Svogerslev Musik Konkurrence

Concord Brass Band vandt i den åbne division, hvor eliteorkestrene deltager. De vandt også for bedste march.

Performanceprisen gik til Frida Lindhardt Damsgaard for hendes flugelhornssolo med FDF Gladsaxe Brass Band.

Solistprisen i den åbne division gik til kornettist Sofie Brems Sørensen fra Århus Brass Band.

Det er en holdsport

Claes Damlund spiller selv euphonium og baryton, og han ser musikkonkurrencerne som en selvfølgelig del af, at man øver og dygtiggør sig i noget.

– Alle, der laver noget i deres fritid, har lyst til at konkurrere, tror jeg. Hvis du spiller fodbold, træner du ikke kun om tirsdagen, du spiller også fodboldkampe, siger han.

Endelig er brass band en holdsport, hvor fællesskabet betyder meget, og der er plads til både de dygtige og mindre dygtige.

For eksempel spiller han selv ikke kun i Svogerslev Brass Band, men også Concorde Brass Band. Det tæller flere professionelle musikere, og så god er han slet ikke, men alligevel er der plads til ham i orkesteret, uden han kommer til at træde ind i midten og brillere.