Hold boligens varmeregningen nede

Ekspert giver tip: Sådan holder du varmeregningen nede

Følger man en række simple spareråd, kan man holde varmeregningen nede selv om det er koldt udenfor. (Foto: Jan Partoft)

Foto: Jan Partoft

Varmepriserne er glohede og udetemperaturen er iskold. Den kombination kan let resultere i en høj varmeregning, hvis man helt ukritisk bare skruer op for varmen. Et par simple råd kan være med til at holde varmeregningen nede.

– Det kan virke som små gevinster, men hvis man følger bare et par af rådene, bliver det faktisk til mange penge hen over et år, siger Michelle Dall Nørgaard, der er produktchef for el og naturgas hos energiselskabet OK.

– Er man ud over varmen også opmærksom på sit elforbrug, så begynder det virkelig at kunne ses på kontoen.

Første råd er givet før: Det er sænk temperaturen. Bare en grad lavere i huset rum, så kan man spare cirka fem procent.

– Her er der mange penge at hente, og de færreste vil mærke én grads forskel. Hvis man får det koldt, kan man altid tage lidt ekstra tøj på, siger Michelle Dall Nørgaard.

– Af hensyn til fugt skal temperaturen dog ikke under 18 grader. Man skal samtidig stille termostaterne ens, hvis der er mere end en radiator i rummet.

Har man valgt at have forskellige temperaturer i huset rum, skal man holde dørene lukkede ellers siver varme fra de luneste rum til de køligste og besparelsen forsvinder.

Andet råd er: Træk gardiner gardiner og persienner for om aftenen og natten, er det med til at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få så meget lys og varme ind som muligt.

Tredje råd er: Tag kun korte brusebade. Ifølge Energistyrelsen kan en familie på fire personer spare omkring 6.000 kroner om året ved at korte sine bade med 2 minutter om dagen.

Det kan også være en god idé at anskaffe sig en vandbesparende bruser, der bruger væsentligt mindre vand end en almindelig.

Fjerde og sidste simple råd er: Få et serviceeftersyn af ens varmekilde, uanset om det er varmepumpe, gas- eller oliefyr. Regelmæssige eftersyn sørger for, det hele kører som det skal og sparer dig for en del penge i længden. Fjernvarmeanlægget skal ligeledes stilles rigtig, så man afkøler vandet i fjernvarmerørene mest muligt.