Festivalværk kan opleves i container

Under Roskilde Festival låste producer og musiker Noah Rosanes sig inde i et mobilt glascontainerstudie og skabte et værk sammen med 22 specielt inviterede musikere. Nu kan værket opleves på Ragnarock i den selvsamme container.

Værk optaget på festival kommer på museum

Søren Manscher (til venstre) og Noah Rosanes i det lille studie på Roskilde Festival, hvor værket “Unify” blev til. Nu kan det opleves på Ragnarock i den samme container.

Foto: Britt Nielsen

Det var sen aften på sidste års Roskilde Festival, og Noah Rosanes og hans hold af skiftende gæstemusikere spillede på tredje døgn i en container med glas i den ene væg, placeret midt i festivalens inferno af musik og mennesker.

– Nu skal vi simpelthen have publikum som kor, udbrød Noah Rosanes og lempede en mikrofon ud til de nærmeste festivalgæster, der dansede med ude foran glasruden. Kort efter sang flokken opstemt med på ”na-na-na”-kor, og kom i samme nu til at blive en meget aktiv del af det fælles musikalske værk, UNIFY.

Containeren landede i Ragnarocks gårdrum en kølig dag i januar. Snart er den igen fyldt med musikalsk energi og festivalmagi. Foto: Kristian Grøndahl/ROMU

Situationen er helt karakteristisk for det musikalske projekt, som Noah Rosanes – i samarbejde med kunstnere som Mattias Kolstrup, Rebecca Lou og 20 andre særligt inviterede kunstnere – kastede sig ud i under festivalen.

– Målet med projektet UNIFY var at skabe et fælles musikalsk værk, hvor diversitet var i førersædet. Men også at eksperimentere med selve måden, man skaber musik. Ved at jeg udstillede mig selv 24 timer i døgnet i et glasstudie, opstod en helt speciel energi, på en helt anden måde end i et normalt studie, fortæller Noah Rosanes.

– Energien og oplevelsen gik begge veje, publikum kunne opleve sangene blive skabt, og musikerne blev inspireret af publikum, som flere gange blev involveret og kom med musikalske forslag, mens musikken blev til.

Producer og musiker Noah Rosanes låste sig inde i et mobilt glasstudie 24 timer i døgnet under hele Roskilde Festival 2022.

Derindefra skabte han et album i samspil med 22 specielt udvalgte musikere, der havde spillet på festivalen. Publikum kunne følge og præge processen uden for glasstudiet på festivalpladsen.

Albummet UNIFY udkommer i løbet af marts 2023.

UNIFY på Ragnarock åbner fredag den 10. februar og kan opleves i museets udendørs caféområde. Der er gratis adgang til installationen.

UNIFY og resten af særudstillingen om 50 år med Roskilde Festival kan opleves på Ragnarock frem til efteråret 2023.

I lyd og levende billeder

Siden den flere døgn lange indspilning på festivalpladsen er UNIFY blevet til et egentlig album, som Noah Rosanes planlægger at udgive til marts.

Men UNIFY er et værk, der vinder ved, at man oplever det med flere sanser. Ud over lyd og musik er der også blevet optaget flere timers video og taget hundredevis af billeder, der dokumenterer hele tilblivelsen af UNIFY som et kollektivt værk.

Noah Rosanes og museet Ragnarock er nu gået sammen om at lade publikum få den fulde oplevelse af UNIFY. Med udgangspunkt i de mange timers film og billeder har Noah Rosanes skabt en visuel side til hvert af UNIFYs 10 numre.

Fra fredag den 10. februar bliver det muligt for Ragnarocks gæster at opleve eller genopleve UNIFY i både lyd og levende billeder i det selvsamme mobile containerstudie, som det hele blev til i.

– UNIFY er et udtryk for den kollektive spontanitet, der opstår, når man samler flere end 100.000 mennesker til Roskilde Festival. Energien og festivalens værdier er blevet til et kunstværk, og ligesom festivalen er UNIFY et bombardement af sanserne. Det er helt unikt, at vi kan gøre UNIFY til mere end lyd og vise det som en kunstinstallation i containerstudiet – som en autentisk bid af festivalen, siger museumsinspektør på Ragnarock, Rasmus Rosenørn.

Noah Rosanes i glascontaineren under sidste års Roskilde Festival. Foto: Britt Nielsen