Budgetunderskud på en halv milliard

Sort på hvidt - eller gråt i gråt - ser de næste fire år umanerligt dyre ud for Roskilde Kommune, men borgmester Joy Mogensen kan ikke forestille sig, at det bliver virkeligheden, og foreslår at fokusere på et godt 2016 i første omgang i forventning om, at tingene ser anderledes ud efter nytår.
Sort på hvidt – eller gråt i gråt – ser de næste fire år umanerligt dyre ud for Roskilde Kommune, men borgmester Joy Mogensen kan ikke forestille sig, at det bliver virkeligheden, og foreslår at fokusere på et godt 2016 i første omgang i forventning om, at tingene ser anderledes ud efter nytår.

Lige nu står Roskilde Kommune ansigt til ansigt med et budgetunderskud på en halv milliard kroner over fire år, men borgmesteren er overbevist om, at tallene er misvisende, og hun er indstillet på først og fremmest at holde fokus på 2016.

For det primære år, 2016, skal der skaffes 65 millioner kroner for at skaffe balance i tingene, og den øvelse kender politikerne ganske godt – men i årene 2017-2019 ligger der underskud på 119, 149 og 144 millioner og venter, og selv om underskud i overslagsårene er et kendt fænomen, som ikke nødvendigvis giver anledning til bekymring, er beløbene denne gang så massive, at det påkalder sig opmærksomhed.

Til DAGBLADET Roskilde siger borgmester Joy Mogensen (S), at den tungestvejende enkeltårsag til, at overslagsårene ser så grelle ud, er, at regeringen har pålagt omprioriteringer for en procent årligt, mens det omprioriteringsbidrag, der skulle mildne luften for de klippede får, i hvert fald indtil videre kun hjælper i 2016.

Borgmesteren mener dog, der er grund til at klappe hesten.

– Det er stadig en ny regering, og der er fortsat en del usikkerhed om, hvordan regeringens signaler skal tolkes. Jeg opfatter det her som et øjebliksbillede, og jeg tror ikke, det bliver et retvisende billede. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at der må komme noget mere fra regeringen. Ellers hænger det bare ikke sammen, og så kommer kommunedanmark til at gå konkurs om fire år, og det tror jeg ikke, regeringen er interesseret i. De må komme med noget mere, siger Joy Mogensen.

– Roskilde er en veldrevet kommune med orden i økonomien, og hvis det ser sådan her ud hos os, hvordan ser det så ikke ud i kommuner, der slås med økonomien? Hvis vi skulle forbedre budgettet så meget, ville det betyde massive besparelser. Det kan godt være, men ikke så slemt, siger hun.

Ikke desto mindre erkender hun, at byrådet er nødt til at tage højde for den virkelig, der er nu, uanset at tingene måske ændrer sig i en positiv retning hen over efteråret.

– Jeg foreslår, at vi tager budgettet i to tempi, så vi i første omgang fokuserer på et godt resultat i 2016. Det skal vi håndtere, og det kan vi også godt – og det vil også medføre forbedringer i overslagsårene. Og når vi har fået vished for, hvordan fremtiden ser ud – måske i januar – kan vi vende tilbage og se tingene i et flerårigt perspektiv. Efter min opfattelse vil det være overilet at spare nu. Selv er jeg afventende, siger Joy Mogensen.