Bibliotekaren anbefaler: Poesiens naturlige lysindfald

Bibliotekaren anbefaler: Poesiens naturlige lysindfald
Mikkel Roosevelt Hertz, virksomhedspraktikant på Roskilde Bibliotek.

Af Mikkel Roosevelt Hertz, virksomhedspraktikant på Roskilde Bibliotek

På Roskilde Bibliotekerne stiller vi i ugens klumme skarpt på lyset i forbindelse med årets Lysfest der finder sted fredag 27. januar rundt omkring i byen. Her på Biblioteket kan du opleve flotte lysinstallationer og et knitrende varmt dj-sæt i Vinylloungen. Der er også skattejagt for de mindste, og i Bibliotekshaven synger Domkirkens Børnekor vinteren ind. Vi har ekstraordinært åbent helt til klokken 21.

Men indtil da varmer vi op med to anbefalinger af gnistrende naturpoesi.

Inger Christensen – Lys (1962)

Selvom Inger Christensen Lys udkom i 1962 har den stadig et særligt skær. Digtene er på engang sårbare og mørke, men udfolder også den klarhed og sproglige kraft, som Inger Christensen er kendt for.

Lyset er teksternes fjerlette anker, som digtene vender tilbage til igen og igen. Lyset er en kraft, der sætter mennesket i forhold til naturen, men lyset er også en urkraft i sproget, der hos Inger Christensen lige så meget synes at være en tilstand før sproget: den hvide side, som er poesiens egentlige arnested. Her står mennesket på sin vis i vejen for erkendelsens klarhed: ”Hvis jeg står / alene i sneen / bliver det klart / at jeg er et ur”. På en gang sanselige og dybsindige digte.

Find bogen her.

Birgitte Krogsbøll – Mys og lørke (2022)

Et andet lyspunkt er Birgitte Krogsbølls mys og lørke fra 2022. Digtene er eksperimenterende naturlyrik. Deres humor og bogstavelighed er smittende og kan både anbefales til nye læsere af digte og til dem, der gerne vil prøve noget anderledes. Man kan både læse om ’kajsmolber i syldent smør’ og om månen der ”hænger silke fra alle skovbryn”.

De grå små vender sig i hovedet under læsningen og det er forfriskende med lyrik, der er helt nede på jorden. Mys og lørke viser, hvordan vi tager sproget og dets faste tydbedninger for givet. Noget af det samme er på spil hos Inger Christensen, hvor vi gøres opmærksomme på sprogets – og herved erkendelsens – begrænsninger. Vores jordnære forståelse af sprog kan måske nogle gange skygge for nye indfald?

Find bogen her.