800 gammel kirkegård er en oase i Roskilde

Foto: Kristian Jørgensen

Roskilde: Synet af 800 hvide og lilla rhododendron møder de besøgende med det samme, de træder ind ad porten til Gråbrødre Kirkegård fra Store Gråbrødrestræde.

De frodige buske blev anlagt i påsken og er del af en større omlægning af kirkegården, der får et mere parkagtigt præg i kraft af den nye beplantning og et vandløb fra kapellet og ned gennem den nordlige del af kirkegården.

Omlægningen til op mod en million kroner sker i forbindelse med, at Gråbrødre Kirkegård igen åbner op for nye gravsteder fra 2013.

Kirkegårdslederen håber, at mange vil få glæde af kirkegården som en park midt imellem stationen og byens handelscentrum.

– Det her er en kirkegård, men bare med parkagtige kvaliteter, og der er ikke noget til hinder for, at man bruger det til rekreative oplevelser. Det er en lise for sjælen, lige midt i Roskilde, så vi kan ikke være bekendt at holde folk ude, siger Henning Lektonen med en hentydning til, at han gerne ser porten ud mod Hestetorvet åbnet, så folk kan bruge kirkegården til gennemgang.

Han tvivler på, at kommunen får etableret toiletter på Hestetorvet, som kan begrænse tisseri på kirkegården, men mener, at det er på tide at åbne porten og se, hvad det medfører.