Lokale ildsjæle med stort ønske: ”Vi mangler en bil”

Siden Ruslands invasion af Ukraine har der været tryk under kedlerne hos foreningen ’Stop Spild Lokalt’, der har svært ved at følge, når der hver uge deles overskudsmad ud. Stor efterspørgsel betyder også flere udgifter, og derfor rækker foreningen nu hånden ud.

Heidi Sille Jensen er en af de frivillige, der hver uge deler overskudsmad ud til borgere i Rødovre. Du kan støtte ’Stop Spild Lokalt’ med donationer på MobilePay til nummeret: 808797

Heidi Sille Jensen er en af de frivillige, der hver uge deler overskudsmad ud til borgere i Rødovre. Du kan støtte ’Stop Spild Lokalt’ med donationer på MobilePay til nummeret: 808797

”Du kan få lidt ekstra med,” siger Heidi Sille Jensen med et smil, inden hun lægger en pose med chips på toppen af den i forvejen fyldte kasse med madvarer, der både indeholder morgenbrød, mejeriprodukter, pålæg og frugt.

Heidi Sille Jensen er en af de mange frivillige, der hver uge deler overskudsmad ud til lokale fra lokaler på Else Sørensens Vej, og da lokalavisen aflægger foreningen et visit, snor køen af borgere, der venter på at få en gratis kasse med blandede madvarer, sig helt ud på gaden.

Den miljøbevidste forening, der tidligere har vundet prisen som ’Årets Ildsjæl’ i Rødovre Kommune, har oplevet et decideret boom i antallet af henvendelser fra lokale, der ønsker at få del i overskudsmaden, og Heidi Sille Jensen fortæller, at det til tider kan være svært at følge med til de tre faste uddelingsdage tirsdag, torsdag og søndag.

”Vi er en frivillig organisation, og vi har haft svært ved at løfte opgaven, fordi interessen har været så stor,” fortæller Heidi Sille Jensen, der til dagligt arbejder som pædagog, men ugentligt bruger op til 20 timer som frivillig i ’Stop Spild Lokalt’.

Ikke altid nok til alle

Foreningen har især oplevet et stort boom i antallet af henvendelse i forbindelse med den aktuelle krig i Ukraine, der har sendt tusindvis af ukrainere på flugt til Danmark.

”Det er en del af vores koncept, at der skal være mad til alle, men vi har oplevet at sende folk hjem uden varer. Der er også ukrainere, der ikke kender til reglerne om, at der kun må afhentes varer én gang om ugen, og det er en stressfaktor at skulle stå og agere politimand og afvise folk. Rødovre Kommune har heldigvis været behjælpelige med en dansk-ukrainsk tolk, som har været forbi og fortæller om vores afhentningsregler,” siger Heidi Sille Jensen imens hun samtidig fylder en ny kasse op med varer til den næste i køen.

Donationer modtages med kyshånd

Den store efterspørgsel har også betydet, at foreningens frivillige har travlt med at afhente overskudvarer, der kommer fra både Netto, Føtex, Coop og Fakta.

”Det er er varer vi selv henter i vores private biler. Vi lægger presenninger ud i bilerne, så de ikke bliver beskidte og vi betaler selv for benzinen, når vi for eksempel henter varer fra Nettos hovedlager i Køge,” fortæller Heidi Sille Jensen, der har et stort ønske om, at en venlig sjæl vil sponsorerer en bil eller mindre varevogn, så afhentningen kan blive lettere.

”Det ville være en stor hjælp, for vi har næsten kun oplevet at interessen for vores uddelinger er steget i 2022,” siger hun.

Hvis du ikke lige har en mindre varevogn på hånden, som du gerne vil udlåne eller forære til ’Stop Spild Lokalt’, så kan du også støtte foreningen via donationer på MobilePay til nummeret: 808797. Penge der blandt andet skal bruges på benzin.

Stop Spild Lokalt

Stop Spild Lokalt er for alle – og alle må takke ja til de madvarer, der lægges op i foreningens Facebookgruppe.

Formålet med gruppen er, at madvarer ikke bliver smidt ud, hvis det kan undgås.

Budskabet er ikke nødvendigvis at give til folk, der ikke har. Budskabet er at give noget væk, som alligevel skulle smides ud, men som kan bruges af andre.

Stop Spild Lokalt uddeler dagligt ca. 30 tons overskudsmad på landsplan og er blevet Danmarks største frivillige organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart deler overskudsmad ud, som ellers ville have mættet Danmarks containere og skraldespande.

Formålet med gruppen er, at madvarer ikke bliver smidt ud, hvis det kan undgås. Foto: Christian Valsted