Trods massive investeringer vælger færre cyklen - ny strategi vil ændre udviklingen

Trods bedre forhold for cykelister flere steder i byen, vælger færre at hoppe på jernhesten.

På trods af markante investeringer i cykelstier gennem de senere år er antallet af cykelture i Ringsted i frit fald. Således viser den seneste Transportvaneundersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) fra 2023, at kun 5 pct. af alle ture i Ringsted Kommune foregik på cyklen. I 2020 var tallet 11 pct.

Den udvikling ønsker Ringsted Kommune nu at lave om på. Et af kommunens klimamål er, at 80 pct. af korte ture mellem 0-2 km skal foregå på cykel eller til fods. Det skriver Ringsted Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er ambitiøst, men vi mener, at mere cyklisme er en den rigtige vej at gå. Og med den her strategi vil vi gøre det nemmere og mere attraktivt at vælge cyklen, især på de korte ture som et alternativ til bilen, siger Britta Nielsen (SF), formand for Klima- og Miljøudvalget. Hun tilføjer, at Byrådet fortsat vil prioritere trafiksikkerhed højt, så flere børn og unge oplever, at det er sikkert at cykle på egen hånd.

Også på landsplan er der fokus på øget cyklisme i Danmark. Tidligere på måneden satte Transportministeriet gang i udviklingen af en ny national cykelstrategi.

Cykelruter skal kobles bedre sammen

En anden hovedingrediens i cykelstrategien er, at styrke cykelforbindelserne på tværs af kommunen. Det skal ske ved at udbygge et sammenhængende cykelrutenet, der kobler den eksisterende cykelinfrastruktur sammen.

- Det er vigtigt, at cyklen fungerer som et reelt transportmiddel. Dette kræver et net af sammenhængende cykelstier og fornuftige ruter, der forbinder kommunens mange mål med boligområderne, forklarer Pablo Celis, civilingeniør med speciale inden for trafikplanlægning og stifter af Celis Consult, som bistår kommunen med strategien.

- Med korte afstande fra bymidten til landsbyerne og et forholdsvis fladt terræn er Ringsted Kommune én af Danmarks mest ideelle cykelkommuner, tilføjer Pablo Celis.

Mere end nye cykelstier

Cykelstrategien skal også styrke cykelkulturen og bidrage til den fysiske og mentale sundhed. En bred repræsentation fra kommunens forskellige fagcentre samt Landsbyforum, Midt- og Vestsjællands Politi, ungdomsuddannelserne og relevante interesseorganisationer, herunder Cyklistforbundet, er involveret i arbejdet.

- At fremme cyklisme handler om mere end bare nye cykelstier. Det er også en forbedring af vilkårene for alle cyklister på tværs af alder og erfaring, siger Britta Nielsen.

Cykelstrategien forventes vedtaget af Klima- og Miljøudvalget i august 2024.