Opfinder bruger lillebror som prøvekanin

Foto: Jens Wollesen

Af: Hans-Henrik Lærke

Når hangglidere stiger til himmels, skal de trækkes i gang. Det har udøverne i klubben XC Sjælland hidtil gjort ved at spænde en line efter en bil, trække linen gennem en trisse og hæfte linen fast til piloten.

– Metoden virker, men bilen vejer cirka et ton, og det er svært at korrigere for vindstød og få en jævn trækkraft, siger 30-årige Martin Vincents fra Ringsted, der har været hangglider i fem år.

Da han ville introducere sin kæreste for sporten, var hun ikke helt tryg, men ville gerne flyve, hvis der var et mere nænsomt træk.

Den uddannede automatiktekniker og stærkstrømsingeniør gik i tænkeboks. Det kan lyde som en Egon Olsen plan, men ved hjælp af en gammel Saab, dusinvis af gamle blybatterier, et display og en lang line er det lykkedes at fremstille et el-spil, som kan sende hangglidere mere sikkert til vejrs.

Han manglede en prøvekanin, men brormand, 27-årige Frederik Vincents, var klar.

– Motoren laver et helt jævnt træk. Den er ligeglad med vinden og trækker linen ind med den samme kraft hele tiden, fortæller Martin Vincents, der blot skal taste den ønskede trækkraft ind på en skærm, trykker på startknappen for at sende sin lillebror til vejrs.

Det kan godt være markedet ikke er stort, men til gengæld har klubkammeraternes modtagelse været god.

– De siger, det er vidunderligt med et jævnt træk, fortæller Martin Vincents.

El-spillet får strøm via en masse serieforbundne blybatterier. Det er ikke holdbart i længden.

– Vi har søgt penge til nye litiumbatterier, som man kender fra elbiler og mobiltelefoner. De vejer og fylder mindre og bliver hurtigere ladet op. Vi kunne også godt bruge en trailer, så vi kan fragte el-spillet, fortæller brødrene, der ønsker sig et mere driftsikkert og mobilt el-spil.

Den gamle Saab, der har fået sæderne revet ud for at gøre plads til motoren, har ikke længere registreringspladser på og må pænt blive på flyvepladsen i Tølløse.

Brødrenes ønske er blevet hørt. Dansk Idrætsforbund og Dansk Hanggliding og Paraglider Union har besluttet at støtte de to Vincents-brødre med 80.000 kroner.