I dag kan din pizza redde liv: Vi er nødt til at gøre noget

Nødhjælp: Ovenpå jordskælvene i Tyrkiet har Express Pizzeria valgt at donere hele tirsdagens omsætning til hjælpearbejdet i området. For som indehaveren siger, er man nødt til at hjælpe bare en lille smule.

Når tirsdagen er ovre vil Basir Güngördü nemlig tage hele kassebeholdningen fra dagens omsætning og sende videre til Tyrkiet og Syrien.

Express Pizzeria plejer at levere pizza og shawarma til hele Ringsted, men tirsdag kan restauranten på Sjællandsgade i Ringsted skrive endnu en ordre i bogen.

Når dagen er ovre vil indehaver Basir Güngördü nemlig tage hele kassebeholdningen fra dagens omsætning og sende beløbet videre til Tyrkiet og Syrien, hvor over 4800 indtil videre er meldt dræbt som følge af gårsdagens to store jordskælv.

WHO forventer i dag tirsdag, at tabstallet formentlig vil stige til op imod 20.000 dræbte.

– Jeg stammer selv fra hovedstaden Ankara i Tyrkiet, men det er ikke, fordi jeg er tyrker, jeg gør det. Vi snakker om tusindvis af tab og ødelæggelser, og selvom jeg hverken kommer fra området eller har familie der, er man nødt til at gøre et eller andet, siger Basir Güngördü og slår fast:

– Også hvis det bare er i det små.

Som lammet

Da Basir Güngördü åbnede telefonen over morgenkaffen i går, blev han først lammet over det chok, han fik af at læse overskifterne, lidt efter over at sidde i Ringsted og ikke kunne gøre noget selv.

– Jeg blev meget ked af det, og selvom det er et tyndt befolket område, bor der alligevel samlet set 10 millioner mennesker. Selvom man kan sidde magtesløs tilbage over ikke at kunne tage afsted, er man nødt til at gøre et eller andet, når katastrofen rammer, siger Basir Güngördü, der som privatperson såvel som erhvervsdrivende er vant til at donere til forskellige godtgørende organisationer og formål.

Basir Güngördü har drevet Express Pizzeria på Sjællandsgade i Ringsted i 17 år, og selvom han er vant til at hjælpe, er det første gang, han donerer hele omsætningen til et godtgørende formål. Foto: Nikolaj Kennov Rasmussen

Derfor gik der heller ikke længe, før han indså, at hans populære pizza- og shawarmarestaurant kunne bruges til at skaffe penge på bordet.

Stor opbakning

Mandag aften lagde Basir Güngördü således et opslag op på restaurantens Facebook-side, hvor han skrev, at Express Pizzeria havde valgt at donere tirsdagens omsætning til ramte familier.

– Jeg har drevet forretningen her i 17 år, men jeg har aldrig oplevet lignende opbakning. Jeg er rigtigt glad for, at vi allerede her til morgen har fået mange likes, og jeg ville blive ekstra glad, hvis alle dem, der havde liket mit opslag, også kom her ned og støttede sagen ved at købe noget mad, siger Basir Güngördü.

Katastrofen i Tyrkiet og Syrien

Et jordskælv målt til 7,8 ramte natten til mandag nær den tyrkiske by Gaziantep.

Omkring middag lokal tid blev Tyrkiet ramt af endnu et kraftigt jordskælv målt til 7,5.

Natten til tirsdag har endnu et skælv målt til 5,6 ramt det centrale Tyrkiet. Det oplyser det Seismologiske Center for Europa og Middelhavet, EMSC, skriver BBC.

Dødstallene er hæftet med stor usikkerhed, og det ventes at stige de kommende timer og dage, mens redningsarbejdet fortsætter.

Dødstallet vurderes tirsdag formiddag til at være flere end 5.000 i Tyrkiet og Syrien.

På en almindelig tirsdag ligger omsætningen måske på 15.000 kroner.

Basir Güngördü krydser dog fingre for, at beløbet bliver højere, så han kan sende det videre til Det Tyrkiske Kulturcenter i Ringsted, som står for at fordele midlerne i det berørte område. Og som indehaveren slutter:

– Alting tæller, så man behøver ikke købe den store menu.