Diakoni: For fire-fem år siden var der en del enlige mænd i Ørslev-, Farendløse-, Sneslev- og Nordrupområdet, og det blev startskuddet til en madklub for mænd.
– Det startede fordi, der var så mange kvinder i byen, der døde, fortæller Jørgen Ellekær, som er primus motor for klubben tillige med Else Marie.
Madklubben for mænd er en del af diakonien – kirkens sociale arbejde i området og den har eksisteret i fire et halvt år.
Hver 14 dag mødes otte mænd i sognehuset i Ørslev og hygger sig sammen. Nogle tager køkkentjansen mens andre dækker bord. Det hele foregår i en hyggelig og rolig atmosfære.
– Der er altid en god og kammeratlig og tør tone, fortæller diakonimedarbejder Henrik Sieben.
Jens står i køkkenet med forklæde og rører i den store gryde, hvor kylling, løg og champignon simrer. Han er tredje gang, han er i madklubben. Han har aldrig lavet mad før, kunne ikke koge en pølse, uden den sprækker. Nu har han lært at hakke løg, snitte champignon og brune kød.
Jørgen Pedersen har været alene siden hans hustru døde for 11 år siden. Da han begyndte i madklubben, kunne han lave mad til husbehov, og han spiser varm mad stort set hver dag. I madklubben får han prøvet noget andet, og han laver også noget af det hjemme.
– Vi har det godt, og så får vi snakket. Det er vigtigt at få snakket, siger Jørgen Pedersen.
Vi driller også hinanden. Det er lidt mandehørm, tilføjer han.
Godt at få snakket
Knud Lund kommer fra Ringsted. Han læste om madklubben i avisen, og havde lyst til at være med. Han har aldrig lavet mad, men han kan da hjælpe med at skrælle kartofler og lave pandekager.
Han meldte sig til madklubben for mænd for at komme lidt ud og snakke med voksne mennesker. Han går hjemme med konen og snakker ellers ikke med så mange andre.
– Jeg synes det er godt, der er nogle, der vil lave noget, siger Knud Lund.
Jørgen Ellekær, der styrer slagets gang i køkkenet, er selv erfaren ud i kogekunsten. Han laver mad hjemme og laver også lidt til større arrangementer. Han har opskrifter med, som deltagerne vælger ud fra. Hvad der bliver lavet afhænger også af udvalget i den lokale Brugs, da det tilstræbes at handle lokalt.
– Det er altid grøntsager, grønt i retten eller salat til, siger Jørgen Ellekær.
Det har han fra Anette Hinge, der var diakon, da madklubben blev etableret. Der var dog nogle af mændene, som syntes, der var for meget grønt. Ellers hævner mændene, at de kan spiser alt. Der er dog ikke stor begejstring, da Jørgen Ellekær foreslår, at de skal prøve at lave noget med muslinger.
– Det er også en del af formålet, at prøve noget nyt, siger Henrik Sieben.
Mændene betaler et symbolsk beløb for maden hver gang, og det var et ønske fra deltagerne at give et bidrag.
Koncept for mænd
I madklubben har det været oppe til diskussion, om man skulle invitere damerne, for ikke alle mændene er singler. Det er besluttet at holde fast i, at det er et koncept for mænd.
Kvinderne bliver dog ikke snydt for at opleve mændenes kogekunst. Madklubben lavede mad til hele diakonien til jul.
Mændene i madklubben mødes hver 14. dag, kun afbrudt af en sommerpause på to måneder. Om sommeren tager de gerne på restaurant og de er også hjemme hos Henrik Sieben og spise. De har også et grillarrangement, hvor menighedsrådene er inviterer.
– Det vigtige er frivilligheden og det sociale og at komme ud og være med, understreger Henrik Sieben.






