Fravær: Hvem passer deres udvalg?

I anledning af kommunalvalget den 21. november har Dagbladet Ringsted gennemgået 84 referater fra udvalgsmøder i Ringsted Kommune for at undersøge kommunalpolitikernes deltagelse i deres respektive udvalg.

Referaterne stammer alle fra perioden oktober 2016 og til september 2017, og gennemgangen peger derfor på det seneste år.

En byrådspolitiker i Ringsted Kommune modtog i 2016 14.294 kroner i vederlag per udvalgspost.

Beløbet kan ganges ved poster i flere udvalg, og beløbet er fast uanset deltagelse.

Kedelig 1. plads

Den mindst flatterende plads på fraværslisten indtages af Johnny Brown Lundberg Dahlgaard (V), der er medlem af Klima- og Miljøudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget, og som genopstiller til årets kommunalvalg.

Gennem det sidste år har han et fravær på 30 procent, der hovedsageligt stammer fra manglende deltagelse i Klima- og Miljøudvalget, hvor han har deltaget i seks ud af 11 møder.

- Det er selvfølgelig en ærgerlig plads at indtage, og jeg har ikke en oplevelse af, at jeg ikke deltager, lyder det fra Johnny Brown Lundberg Dahlgaard, da han bliver forelagt tallene.

Fraværet skyldes, forklarer han, at en række ledermøder på hans arbejde har ligget uheldigt i forhold til møderne i Klima- og Miljøudvalget, og Johnny Brown Lundberg Dahlgaard understreger i den forbindelse, at han har passet møderne i Ringsted Forsynings bestyrelse, og i Byrådet, hvor de endelige beslutninger bliver truffet.

- Det er naturligt, at der er nogle møder, som man ikke deltager i. Deltagelse i udvalgsmøderne er ikke altid afgørende i forhold til at træffe de rigtige beslutninger, og jeg kommer til Byrådsmøderne, forklarer han.

Fravær kan ikke undgås

Den næstmindst flatterende plads indtages også af en kandidat fra Venstre, nemlig af Timo Jensen (V), der ligeledes stiller op til årets kommunalvalg, og som har et fravær på 29 procent i forbindelse med møder i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget og Plan- og Boligudvalget.

Timo Jensen siger, at det er umuligt at deltage i alle de møder, der bliver afholdt.

- Jeg har det helt okay med det fravær. Når man sidder i byrådet, bliver man udpeget til forskellige udvalg og bestyrelser, og det er simpelthen ikke fysisk muligt at nå det hele, siger han.

Timo Jensen fortæller samtidig, at hvis den bredere befolkning synes, det er et problem, at han ikke deltager i alle sine møder, så man undersøge, om der skal flere medlemmer i byrådet, eller færre bestyrelsesposter til byrådets medlemmer.

Samtidig fortæller han, at de fleste vigtige beslutninger bliver truffet til gruppemøderne, hvorfor udvalgsmøderne i visse henseende er mindre vigtige.

Tredjepladsen for mest fravær til udvalgsmøder går til Jan Jakobsen (E) fra Enhedslisten, der har været fraværende til 22 procent af fagudvalgsmøderne siden oktober 2016.

- Hvis du kigger på hele perioden, ser det bedre ud. Jeg har været nødt til at aflyse nogle møder, fordi jeg har været ramt af sygdom, fortæller byrådsmedlemmet, der på nuværende tidspunkt holder orlov, men som stiller op igen til Kommunalvalget 2017.

Kommer til alle møder

Der er ikke alle byens politikere, der har svært ved at nå de aftalte møder.

På en delt førsteplads med 0 procent fravær gennem det sidste år kommer borgmester Henrik Hvidesten (V), Klaus Hansen (V) og Finn Andersen (K).

Hertil skal det nævnes, at borgmesteren kun sidder i Økonomiudvalget, hvorfor det for hans tilfælde drejer sig om deltagelse i 12 møder.

For Klaus Hansen (V) betyder pladsen, at han har deltaget i samtlige 24 møder i sine to udvalg Økonomiudvalget og Klima- og Miljøudvalget.

Finn Andersen, der er medlem af Økonomiudvalget, Kultur- og Trivselsudvalget samt Klima- og Miljøudvalget, har deltaget i samtlige 35 møder i sine tre udvalg gennem det sidste år, hvorfor han også opnår en fraværsprocent på 0.

De resterende resultater af opgørelsen vil blive bragt i Dagbladet tirsdag.