Vil uddanne lærere i Nordvestsjælland

Professionshøjskolen Absalon vil søge om lov til at oprette en læreruddannelse på højskolen i Vallekilde.

Ja til læreruddannelse på Vallekilde Højskole
Foto: Marianne Nielsen

Odsherred kan være på vej til at blive hjemsted for en afdeling af læreruddannelsen udbudt af Professionshøjskolen Absalon. En uddannelse, som hele Nordvestsjælland har skreget på, siden nedlæggelsen af lærerseminaret i Holbæk i 2014.

Skolen vil søge om lov til at oprette en lidt anderledes læreruddannelse med base på Vallekilde Højskole. En SU-berettiget uddannelse, hvor lærereleverne bor på højskolen det første år, hvorefter de rykker i ungdomsboliger eller kollegieboliger i lokalområdet efterfølgende og tager praktikophold på skoler i lokalområdet.

– Tallene indikerer, at vi frem mod 2030 kommer til at mangle 2300 lærere i Region Sjælland, og vi kan konstatere, at der ikke er nok, der søger ind hos os til at dække behovet, så alle gode alternative greb skal prøves af. Det gør vi med det her tiltag, siger direktør for ledelse og pædagogik på Absalon, Sami Stephan Boutaiba om baggrunden for ansøgningen, der sendes afsted til RUVU (det rådgivende udvalg for udbud af videregående uddannelser, red.) 1. februar.

Ved nyansættelser af lærere, har hver tredje ansatte på landsplan de seneste to år ikke en læreruddannelse. Særligt de sjællandske kommuner har en høj andel af nyansatte uden læreruddannelse.

I mange kommuner er det mere end 40 procent af de nyansatte, heriblandt Holbæk (43,9 procent) og Kalundborg (53,3 procent), der ikke har en læreruddannelse viser seneste tal fra Arbejdernes Erhvervsråd. Andelen af nyansatte i lærerstillinger uden læreruddannelse er ligeledes høj i Odsherred Kommune (31,3 procent).

Odsherreds borgmester Karina Vincentz, Nyt Odsherred, glæder sig over, at valget er faldet på Vallekilde Højskole.

– Jeg er rigtig glad ved udsigten til, at Odsherred forhåbentlig kan tilbyde en læreruddannelse i fremtiden. Det vil være vigtigt for rekrutteringen af lærere. Som kommune hilser vi Absalon velkommen og glæder os til at se eleverne i praktik på skolerne. Nu skal nu arbejde på at etablere ungdomsboliger, så eleverne har noget at bo i efter højskoletiden, siger hun.

I Kalundborg er borgmester Martin Damm (V) også begejstret:

– Det er rigtigt glædeligt, at der er udsigt til, at Nordvestsjælland får en læreruddannelse, for det er svært at tiltrække nok lærere til vores folkeskoler. Vi forventer at få lærerstuderende fra Vallekilde i praktik på skolerne i Kalundborg, siger Martin Damm.