Retssag om omstridt byggeri udsat – byggeriet fortsætter

Naboers retssag for at få stoppet opførelse af kæmpesommerhus i Odsherred kommer først for om to uger. Imens bygges der videre. Tempoet er sat op, mener naboerne.

Udsat i to uger: Retssag om omstridt sommerhusbyggeri
Foto: Claus Sørensen
To af de nærtboende, Niels Klausen og Klaus Leonhardt, peger på byggeriet og udtrykker ærgrelse over, at retssagen ikke blev gennemført tirsdag. Foto: Claus Sørensen

ELLINGE LYNG: Det trækker ud med retslig afklaring på, om byggeriet af et 362 kvadratmeter stort sommerhus på Lærkevej 32 i Ellinge Lyng skal stoppe på grund af en gammel servitut – eller om de to bygherrer kan fortsætte.

Retssagen rejst af Grundejerforeningen Kongeparten er blevet udsat i to uger. Det skete godt en time, før sagen skulle have været for i retten i Holbæk tirsdag eftermiddag. Den er nu berammet til tirsdag den 4. april om formiddagen.

Advokat blev syg

Udsættelsen skyldes, at bygherrernes advokat er blevet syg.

Imens fortsætter byggeriet, og ifølge grundejerformand Gert Lauridsen har ejerne fremskyndet byggeriet.

Der er tale om en såkaldt forbuds- og påbudssag ved retten. Grundejerforeningen har indgivet begæring om byggestop og nedrivning.

Den gamle servitut

Med den gamle servitut fra 1945 i hånden vil sommerhusområdets beboere søge at håndhæve bestemmelserne i servitutten. Det er i skødet for grunden anført, at det er grundejerforeningen, der er påtaleberettiget.

»Enhver, der går forbi byggepladsen, kan danne sig et indtryk af, hvor voldsomt stort det er«, lyder det fra formand Gert Lauridsen på grundejerforeningens hjemmeside. Han påpeger her, at byggeriet indeholder 26 sengepladser, at der er ønsker om at anlægge seks p-pladser på grunden, og at byggeriets omfang viser, at formålet med byggeriet er erhvervsmæssig udlejning.

Bygherrerne derimod afviser, at opførelsen sker med henblik på udlejning.

Det er advokat Stig Nielsen fra MachenhauerNielsen Advokater, der fører sagen for grundejerforeningen, mens advokat Gitte Nedergaard fra UniverseAdvokater fører sagen for de to bygherrer, Jeppe Skou-Holtet og Bjarne Gram.

Byggeriet skrider hastigt frem. Foto: Claus Sørensen

Hvis retten, når sagen kommer for, vælger at meddele et midlertidigt forbud eller påbud, skal der inden to uger efter afgørelsen anlægges en almindelig civil retssag om byggeriet.

Byggeriet påkalder sig stor interesse i området. Da Nordvestnyt sidst på dagen tirsdag var på stedet, kom flere beboere og andre sommerhusgæster i området og udtrykte ærgrelse over, at retssagen nu er udsat i to uger.

Et kig ind på byggepladsen. Foto: Claus Sørensen
Byggeriet set over hækken fra Sølvmågevej. Foto: Claus Sørensen