Livsvisdom i haiku-form i toget

Mille med livsvisdom i haiku-form. Foto: Niels Sørensen
Mille med livsvisdom i haiku-form. Foto: Niels Sørensen

Odsherredsbanens informationsskærme oplyser i disse dage blandt andet om nye køreplaner, om nattog på julefrokostfredage og om jobs, man kan søge hos Movia, og midt i informationsstrømmen dukker der også en række skønne finurligheder op.

Nogle 6. klasser på tværs af Odsherred Kommune har åbenbart skrevet haiku-digte, og en række af disse ruller nu med i forlængelse af skærmenes andre oplysninger. Haiku er kort fortalt en særlig, kompakt form for digtning, og den har sin oprindelse i Japan. Haiku­digtet er på i alt 17 stavelser, som fordeles på tre linjer med henholdsvis fem, syv og fem stavelser. Der er ingen regler om rytme eller rim, til gengæld må der gerne være en tvist i den sidste linje. Det står der i hvert fald på internettet.

Blandt de mange hai­ku-digtere kan man møde Thinus, som skriver: »På min telefon / kigger jeg måske imens / Togturen er lang«. Han rammer derved både en situation og en følelse, som vi nok er mange, der kender.

Og Mille minder os om det flygtige i nu'et og fortæller på næsten melankolsk vis, at »Vi kører i tog / det er hyggeligt herinde / men vi skal snart af«. Der er en livsvisdom i det digt – og udtaler man »hyggeligt« som »hyg'ligt«, hvad de fleste af os gør, så passer stavelserne også.