I kølvandet på legionella-udbrud: Blandingstank fjernes

For at komme legionella-bakterierne til livs i Nykøbing Sj. Svømmehal fjernes den blandingstank, hvor brusevandet blev blandet til lunkent.

Nykøbing Sj. Svømmehals vandopvarmnings-system til brusevandet får nu afmonteret en blandingstank, hvor legionella-bakterierne kunne udvikle sig. Foto: Stefan Andreasen

Mandag gik et smedefirma i gang med at udskifte den del af opvarmningen af brusevandet i Nykøbing Sj. Svømmehal, hvor der udviklede sig de farlige legionella-bakterier, som førte til straks-lukningen den 10. januar.

– Vi får nu afmonteret og fjernet den blandingstank, hvor der før blev blandet lunkent vand til bruserne, og hvor legionella-bakterierne havde udviklet sig.

– I stedet for blandingstanken får vi installeret en termostat tæt på bruserne, så vandet bliver blandet, lige før det skal ud gennem bruserne. På den måde kommer det ikke til at stå i en blandingstank, som det gjorde før, siger ledende halinspektør Preben Nielsen.

– Det er magen til det system, som vi har i Vig Svømmehal, siger Preben Nielsen.

– Vi får også renset den store varmekedel, og den vil fremover – for en sikkerheds skyld – blive varmet op til 70 grader én gang om ugen, så det ikke gentager sig med udvikling af legionella, siger halinspektøren.

Vi skal først være helt sikre på, at der ikke er mere legionella, før vi kan åbne Nykøbing Sj. Svømmehal igen, siger halinspektør Preben Nielsen.

Han har ikke noget bud på, hvornår Nykøbing Sj. Svømmehal kan genåbne.

– Vi skal først være helt sikre på, at der ikke er mere legionella, før vi kan åbne igen, siger Preben Nielsen.

Ikke så høje tal i Asnæs

Også brusevandet i omklædningsrummene i Asnæs-hallen er ramt af legionella, og der er lukket for adgang til hallens omklædningsrum og for brug af bade-faciliteter, indtil problemet er løst.

Bakterierne i Asnæs-brusevandet blev fundet ved en sikkerheds-undersøgelse, som Teknologisk Institut foretog i haller og svømmehaller i Asnæs og Vig lige efter legionella-fundet i Nykøbing Sj. Svømmehal for snart en måned siden.

Der blev taget prøver af vandet til bruserne i alle fire omklædningsrum i Asnæs-hallen, og der er fundet legionella alle fire steder – ikke i Asnæs Svømmehal.

– Heldigvis er tallene ikke nær så høje, som dem der blev fundet i Nykøbing Sj. Svømmehal, siger Preben Nielsen.

Legionella-udviklingen i brusevandet til Asnæs-hallens omklædningsrum er efter al sandsynlighed opstået i en vandvarmer eller en vandpumpe, oplyser Preben Nielsen, der afventer et svar på en gennemgang af vandopvarmnings-systemet.

– Vi har endnu ikke en tidshorisont for, hvornår omklædningen og brusefaciliteterne kan tages i brug igen – men melder ud, så snart der er nyt i sagen, oplyser Odsherred Kommune i en pressemeddelelse.