Formidlingscenter i Rørvig er ikke lige på trapperne

Fisk: Formidlingscenter fisk & Fjord Rørvig, som ifølge et skilt på Rørvig Havn skulle stå færdigt til sommer, har lange udsigter.

Formidlingscenter i Rørvig er ikke lige på trapperne

Formidlingscenter Fisk & Fjord Rørvig kommer til at ligge lige ud til Isefjord.

Foto: Pipaluk Balslev

Skiltet på Rørvig Havn fortæller, at Formidlingscenter Fisk & Fjord Rørvig vil åbne i sommeren 2023. Men der er ikke skyggen af formidlingscenter.

– Vi er i gang med at få lavet om på skiltet, fortæller Jakob Walløe Hansen, som er næstformand i Formidlingscenter Fisk & Fjord Rørvig, og hvor han sidder som Geopark Odsherreds repræsentant.

Og der er grund til at ændre skiltet. Det planlagte formidlingscenter står hverken klar i år eller næste år. For projektet har været længere tid undervejs, end initiativtagerne i første omgang havde forestillet sig.

– Det er komplekst at sætte et projekt i gang, når det har med dyr at gøre. Men vi er blevet mere og mere konkrete og projektet er vokset, så det kræver mere, siger næstformanden.

Tæt på Isefjord

Formidlingscentret skal efter planen rumme ægklækkeri, hvor der skal eksperimentes med at udklække fladfiskeyngel, og der skal etableres et saltvandsbassin, som skal bidrage til forståelse for fjordens og havets økosystem.

– Akvariet skal være en kopi af, hvordan Isefjord ser ud. For at vi kan tage bedre fat om at bevare ting, skal vi også forstå det, og det er det, vi vil med centeret, hvor vi skal give indsigt i Isefjord og de marine forhold i Odsherred med med ålegræs, krabber og pighvar, siger Jakob Walløe Hansen.

Folkeoplysningsudvalget tildelte i 2022 150.000 kroner til at formidlingscenteret kunne få udarbejdet et skitseforslag.

– Det bliver en videreudvikling af de oprindelige tegninger. Vi vil gerne vente lidt med at gå ud med at vise, hvordan det kommer til at se ud, men vi tror på, at det bliver godt, siger næstformanden.

– Vi er i gang med at lægge et budget, så vi kan komme i gang med at søgefondsmidler. Og så skal der laves alt fra tekniske undersøgelser til afgrænsning af, hvordan formidlingsporteføljen skal se ud, siger Jakob Walløe Hansen.

Næstformanden kan ikke sige, hvornår Formidlingscenter Fisk & Fjord Rørvig åbner, men det bliver hverken i 2024 og måske heller ikke i 2025. Men han lover, at skiltet bliver pillet ned, inden sommersæsonen i år.

Og selvom formidlingscentret lader vente på sig, kan man godt blive klogere på fisk i Rørvig hen over sommeren.

– Der vil foregå aktiviteter på Vandmanden, som kan være forbundet med Fisk og Fjord, siger Jakob Walløe Hansen. Vandmanden er formidlingsstationen i det lille grønne træskur, som ligger på havnen.

Formidlingscenter Fisk u0026 Fjord Rørvig

Dansk Amatørfiskerforenings (DAFF) afdeling i Rørvig, har med Geopark Odsherred som partner, har taget initiativ til Formidlingscenter Fisk & Fjord Rørvig.

Formidlingscentret kommer til at rumme ægklækkeri og saltvandsbassin og skal formidle og give forståelse af havmiljøet i Isefjord.