Et unikt blik ind i kunstnernes miljøer

Odsherreds Kunstmuseum udstiller en unik kunst-fotoserie af Kristian Septimius Krogh, der i 1983 portrætterede en række af de kendte Huset-kunstnere i deres værksteder og hjem.

Foto-kunst: Et unikt blik ind i kunstnernes miljøer

Maleren Jørgen Albrechtsen er kravlet op på taget med sit staffeli. Foto: Kristian Septimius Krogh/Odsherreds Kunstmuseum

I sommeren 1983 rejste fotograf Kristian Septimius Krogh – udstyret med et lånt, analogt Hasselblad-kamera – rundt og besøgte kunstnerne fra det kunstnerdrevne Huset i Asnæs og portrætterede dem i deres atelierer, værksteder, stuer og køkkener. I de hjemmevante miljøer, hvor kunsten bliver til.

Det kom der en unik kunst-fotoserie ud af, som aldrig tidligere har været vist, og som nu kan ses på udstillingen “Kunstnerportrætter” på Odsherreds Kunstmuseum.

Huset i Asnæs har i år 50 års jubilæum, og det markerer museet med foto-udstillingen. Kunstnerne grundlagde også en samling af værker, skabt af den foregående kunstner-generation i det sydlige Odsherred – kolonien Odsherredsmalerne. Det blev fundamentet til Odsherreds Kunstmuseum, der åbnede i 1994.

– Det er også den gave, vi gerne vil markere med udstillingen, siger museumsleder Britta Tøndborg.

Portræt af Vuokko Johansen. Foto: Kristian Septimius Krogh/Odsherreds Kunstmuseum

Kunstmuseet har, takket være bidrag fra Poul Johansen Fonden og Knud Højgaards Fond, erhvervet Kristian Septimius Kroghs fotos til samlingen. 60 af af dem vises på udstillingen sammen med udvalgte malerier af kunstnerne.

Der er fernisering lørdag den 4. marts kl. 14, hvor Kristian Septimius Krogh vil være til stede, og alle er velkomne.

De var meget åbne

– Den sommer – i 1983 – var jeg ved at være færdig som fotograf, og jeg fik til opgave af fotografere alle Husets kunstnere. Det var så spændende, og jeg var jo i gode hænder. De var meget åbne, fortæller Kristian Septimius Krogh, der er uddannet fra Glouctershire College of Arts & Technology i England.

Han er søn af billedkunstner Birgit Krogh, én af medstifterne af Huset i Asnæs, og havde derfor et tæt forhold til kunstnerne. Det fornemmes i den særlige stemning af nærvær i sort-hvid-fotografierne.

Fotograf Kristian Septimius Krogh, der driver Studio Septimius Krogh, foran et maleri af en tyr, kreeret af hans mor, Birgit Krogh, medgrundlægger af Huset i Asnæs. Foto: Stefan Andreasen

På hver deres måde har kunstnerne spillet med på opgaven, har været med til iscenesættelsen, har kommunikeret med fotografen, så resultatet er blevet særligt stærkt og direkte, indimellem overraskende humoristisk i den arrangerede form.

– De var venner på kryds og tværs, festede sammen, mødtes og spiste sammen, fejrede nytår. De kendte mig allesammen gennem min mor, og vi mødtes, hver gang der skete noget i Huset. De fulgte med i mit liv, og pludselig stod jeg ude hos dem og fotograferede dem.

– Det var en ny situation, fordi de jo ikke er performere, og ikke alle havde forberedt sig. Men jeg tog udgangspunkt i deres kunstneriske virke, så det blev en miljøskildring fra deres værksteder og hjem, ikke kun portrætter, siger Kristian Septimius Krogh.

Indrammede situationer

– Der kom ret hurtigt et ramme-tema ind over, fordi det var malere, jeg skulle fotografere, og de arbejder med billeder i rammer. Kameraet var en ramme; jeg indrammede en situation, en lille del af virkeligheden, mennesker.

– Da jeg kom op til Julle (Julius Wederkinck, red.) havde han noget specielt, han ville vise mig, som vi skulle gå efter. Netop billed-temaet. Han var i gang med et maleri på staffeliet, hvor der indgik andre billeder i motivet, og det skulle jeg så tage et billede af.

Nøgenmodel i køkken

Én af dem, der havde forberedt sig grundigt, var Jørgen Brynjolf.

– Han havde planlagt, arrangeret og opstillet det hele. Jeg gik bare med på hans idé – det var alt rigeligt. Det var fantastisk.

– Jeg vil gerne ligne Rembrandt, sagde han – og det var den vej, han havde arrangeret hele seancen, i Rembrandt-stil, med tørklæde og interiør-opstilling.

– Han havde hyret en nøgenmodel, som skulle stå foran ham, og så sad han ved køkkenbordet og tog skitser. Det var et meget lille rum, så vi var ret tæt på hinanden, og jeg var mega-genert. Men de var så søde – de sagde, at jeg ikke skulle være genert, husker Kristian Septimius Krogh.

Staffeli oppe på taget

Hos Jørgen Albrechtsen blev kompositionen både morsom og tematisk.

– Han kravlede op på taget med sit staffeli og stod deroppe og malede. Jeg flyttede så stigen, så det kom til at passe med vanger og trin i forhold til vinduessprosser og rammer, fortæller Kristian Septimius Krogh.

Hans fotos skulle bruges til en tryksag i forbindelse med Husets 10 års fødselsdag i 1983.

Den konkrete maler Arne Heuser, portrætteret i værkstedet. Foto: Kristian Septimius Krogh/Odsherreds Kunstmuseum

– De blev beskåret til A5 format. Men da jeg nu genså de støvede negativer, fandt jeg på at printe dem ud, så hele negativet kom med, præcis som jeg så dem i søgeren dengang, i det kvadratiske format, siger fotografen.

– Hasselblad-kameraet efterlader små mærker i den sorte negativ-ramme, og det har jeg ladet være som en signatur, fortæller Kristian Septimius Krogh.

Fordybelse og æstetik

Et analogt Hasselblad-kamera er vel så langt man kan komme fra tidens digitale snapshots med mobiltelefonen.

Med et Hasselblad handler det om fotografisk perfektion og kunstnerisk blik. Zeiss-objektiv og filmruller, der skal fremkaldes i mørkekammer. Stativ og lyssætning og fokus på kvalitet, fordybelse, komposition og æstetik. Med tid til langsommelighed og grundighed. Med tid til at binde loftslamper op, hvis de forstyrrer, og rykke på borde og stole. Det kan ses i Kristian Septimius Kroghs velkomponerede billeder.

Gerda Swane ville gerne fotograferes ude mellem fårene på Malergården. Foto: Kristian Septimius Krogh/Odsherreds Kunstmuseum

På udstillingen kan gæsterne se portræt-fotos med kendte Huset-kunstnere som Julius Wederkinck, Annemette Lichtenberg, Åse og Holmer Trier, Jørgen Albrechtsen, Hans Helge Nielsen, Poul Erik Nielsen, Bodil og Richard Mantz, Arne Heuser, Helge Ernst, Christian Petersen, Elle Krause, Hanne og Gerda Swane, Anne Rydal, Jørgen Brynjolf, Tue Poulsen, Birgit Krogh, Ole Finding, Vuokko Johansen, Austin Corcoran og Aksel Møller.

Fotograf Kristian Septimius Krogh. Foto: Stefan Andreasen
Fotograf Kristian Septimius Krogh. Foto: Stefan Andreasen