Absalon: Win-win med alternativ læreruddannelse i Vallekilde

Professionshøjskolen Absalon ville have et markant anderledes uddannelsestilbud, og fandt det i et samarbejde med traditionsrig højskole.

Ny læreruddannelse - Forstander: Vi venter med at åbne champagnen
Foto: Marianne Nielsen

Nordvestsjælland mangler uddannede lærere. Mange uddannede lærere. Men trods tilbud om fuld læreruddannelse på Professionshøjskolen Absalons campusser i Roskilde og Vordingborg, er det ikke nok til at imødegå tallene som peger på, at der i 2030 vil mangle i omegnen af 2300 uddannede lærere i Region Sjælland.

Derfor har professionshøjskolen måttet tænke ud af boksen for at få flere til at søge optagelse på læreruddannelsen.

– Vi har jo campusmiljøer rundt om i regionen, så vi ville have et alternativ, der kan appellere til en anden målgruppe. Vi vil jo ikke kannibalisere på vores eksisterende tilbud men have en ny målgruppe, så det skulle virkelig være anderledes tilbud, og det synes vi, vi har her i Vallekilde, siger direktør for ledelse og pædagogik på Absalon, Sami Stephan Boutaiba.

På Absalon anser man det for 99 procent sikkert, at ansøgningen til ministeriet ender med en godkendelse, så man kan byde velkommen til det første hold i efteråret 2024.

– Vi ser det som en win-win- sag. Ved at have en uddannelse i et miljø som højskolen, kan måske tiltrække nogle andre målgrupper. Nogen der foretrækker at studere i et mere nært miljø, hvor der foregår meget andet. Man bliver jo en del af højskolens liv med foredrag og arrangementer, supplerer Stina Møllenbach, centerchef for skole og læring, som blandt andet rummer læreruddannelsen på Absalon.

Hun understreger, at der ikke er noget krav om at man bor på højskolen, men at det et mulighed.

– Står man med overvejelserne om hvorvidt man skal tage på højskole eller begynde en uddannelse, så er her jo muligheden for at lave en kombination. Man får højskolemiljøet samtidig med at man kommer i gang med en læreruddannelse, og håbet er, at de tager det med sig videre ud på skolerne, siger Stina Møllenbach.

For at det økonomisk kan hænge sammen for professionshøjskolen, bliver der tale om et smalt udbud med dansk, matematik og tre endnu ikke helt definerede valgfalg, som kommer til at læne sig op ad de eksisterende fagmiljøer på Vallekilde Højskole.

Går ansøgningen går i gennem ansætter Absalon en uddannelsesleder og undervisere med base i Vallekilde men med tilknytning til kollegerne og fagmiljøet på læreruddannelserne i Absalon-regi.

Ved at placere uddannelsen i Nordvestsjælland håber Absalon at kunne booste andelen af uddannede lærerkræfter på områdets grundskoler.

For lærereleverne betyder det, at når man vælger Vallekilde, så er det fordi man har det interessefelt, der matcher udbuddet.