Kongshøj klar til ørkenen

Motocross: Næstved-køreren Thomas Kongshøj kaster sig ud i det ekstreme cross-country-finaleløb i Abu Dhabi’s ørken.

Kongshøj klar til ørkenen

Kongshøj klar til ørkenen

Foto: Mads Tolstrup

Der venter nogle helt andre udfordringer for Thomas Kongshøj, end han nogensinde har været vant til.

Motocross-køreren fra Næstved har i sin karriere kørt masser af motocrossløb og enduro på el-maskiner, men når han fra 6. november og fem dage frem deltager i VM-finalen i det ekstreme FIM Cross-Country Rally i Abu Dhabi’s ørken, bliver det med seks til otte timer om dagen på cross-cyklen med overnatning i bivuak. Bare for at nævne de store, barske linjer i løbet.

Han er udtaget som den eneste skandinav i løbet, der er en slags opvarmning til det legendariske Paris-Dakar, som han har som mål i 2024.

– Det bliver noget andet end at køre enduro i Oksbøl og på tyske baner. Men det bliver en fed oplevelse, og jeg kan lære supermeget af det til et højere step, siger Kongshøj, der skal køre for et satellit-team for mærket KTM.

Han starter med tre dages træningslejr, hvor han skal sættes ind i rutinerne.

– Jeg skal lære at køre med en “roadbook”. En papirsrulle, der sidder på styret, og som er en slags GPS, der viser vej. Og det foregår altså med 150 kilometer i timen. Der er over 80 “waypoints”, som er vigtige at ramme, siger Thomas Kongshøj, der skal køre mellem 300 og 700 kilometer om dagen i fem dage, når finalen først går i gang.

Thomas Kongshøj har blandt andet trænet i svenske skove, men det bliver noget helt andet at køre i en ørken i Abu Dhabi. Foto: Mads Tolstrup

Rytterne har tre liters væske med i en “camelbag”, og to liter i reserve. Men ellers er der ved hver 250 kilometer et spise- og tankdepot.

– Jeg skal køre på en 450 kubik rally factory KTM, og det er noget større, end jeg har været vant til. Men forholdene er jo også ekstreme. Det er ikke bare et hul på en grussti som herhjemme, men måske 20 meter dybe huller ude midt i ørkenen, fortæller Kongshøj, som bliver overvåget nøje gennem hele løbet.

– Alle kørere har deres egen følge-helikopter med læge i luften. Og på min hjelm er der et klistermærke med min blodtype, så man hurtigt kan finde det rigtige, hvis der skulle ske noget. Men jeg er overhovedet ikke nervøs. Jeg er fysisk og mentalt i rigtig god form. Jeg har godt nok ikke haft så mange træningstimer i sadlen, men det gør ikke så meget. Det er mere det at køre med en roadbook, der gør mig spændt, konstaterer Thomas Kongshøj.

Alt i alt koster deltagelsen i omegnen af 175.000 kroner, så der har været god brug for sponsorer.

– Økonomisk går det den rigtige vej for mig. Min manager har gjort et godt stykke arbejde og jeg har også selv arbejdet hårdt for det. Sponsorer er vigtige, for der skal jo købes et sæde til mig.

Den 39-årige sydsjællænder har tegnet en fem-årig kontrakt med et team, som hans franske manager har været primus motor på, så fremtiden er på plads.

– Jeg er meget motiveret for fem år mere, men det skal også gøres ordentligt. Næste år venter der måske to-tre VM-afdelinger og så arbejder vi hen mod Paris-Dakar i 2024, siger Næstved-køreren, der går efter en top-10 i Abu Dhabi.

– Uden roadbook ville jeg måske være gået efter sejren, men med bliver det noget sværere, mener han.