Glumsø-fyrværker har boet på en krudttønde i 50 år

Foto: Per Witt

Fra dengang hvor han lige netop kunne kigge over disken, har Brian Poulsen været bidt af en gal raket eller mere præcist det fascinerende resultat på aftenhimlen, som kommer ud af et tilsyneladende meget enkelt paprør med en pind i enden.

– Som dreng gik jeg til hånde hos min far, der netop havde startet C.V. Poulsens Fyrværkerifabrik i 1966 i Regerup på Skelbyvej 94A tæt på afkørslerne til Fuglebjerg og Glumsø, fortæller Brian Poulsen, der senere fulgte i sin fars fodspor og blev fyrværker. Han og hustruen Lotte Poulsen overtog firmaet i 1990 og ændrede navn til Pyro Tec.

Sidste år havde firmaet derfor 25 års jubilæum men i år er det faktisk 50 år siden Brian Poulsen blev ansat i faderens firma som stik-i-rend-dreng som otteårig.

– Da min far startede fyrværkeriproduktion var importen af fyrværkeri fra Kina ikke den dominerende. Vi producerede rigtig meget fyrværkeri i form af festfyrværkeri, romerlys, signalfyrværkeri og raketter indtil sidst i 1970´erne, hvor kinesernes dominans slog igennem, fortæller Brian Poulsen.

Faderen Carl Verner Poulsen opfandt faktisk fontænen til indendørs brug. Især isfontænen blev faderens helt store eksporteventyr, og der produceredes 1,5 millioner fontæner årligt på Pyrotecs specialmaskiner til hele verdens fest-islagkager helt frem til 2015, hvor produktionen blev lukket ned.

Men selvom produktionen nu er lagt i hænderne på kineserne er den store fyrværkeributik hos Pyro Tec åbner stadig hver eneste december og i år fra 15. december og indtil og med 31. december, hvor der sælges raketter, batterier, romerlys, fontæner og masser af tilbehør og bordpynt til en festlig afslutning af det gamle og et goddag til det kommende år.

De 50 års jubilæum med krudt og fyrværkeri markeres ikke særskilt, men det kan da være, at Lotte og Brian Poulsen sender en ekstra stor raket til vejrs nytårsaften fra naboadressen Skelbyvej 94, hvor de har privatbolig.