Fremtidens RNA-medicin er fyldt med muligheder

Hvis man ikke ved hvad RNA-medicin er, så er coronavaccine et godt sted at begynde.

Fremtidens RNA-medicin er fyldt med muligheder

Foredraget om RNA-medicin finder sted tirsdag 18. april kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Bestil gratis billet på www.naesbib.dk Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19, så kom gerne senest kl. 18.45. Foto: Aarhus Universitet

Foto: NASA

Det handler om fremtidens RNA-medicin, når Næstved Bibliotek livestreamer et foredrag fra Aarhus Universitet. Det sker tirsdag 18. april kl. 19-21.

Postdoc i nanoscience Mette Galsgaard Malle og professor i nanoscience Jørgen Kjems står for denne tirsdags naturvidenskabelige foredrag med et højaktuelt emne.

De fleste af os har fået RNA-medicin i form af en coronavaccine indeholdende mRNA. Effekten har langt hen ad vejen været meget tilfredsstillende. Med dette vellykkede startskud har RNA-forskere øjnet muligheden for at udbrede medicin baseret på RNA til mange andre sygdomme, og udviklingen af nye typer RNA-medicin er inden for de sidste par år eksploderet. RNA kan nemlig bruges til meget mere end at vaccinere mennesker.

Anvendelsesmuligheder

Kemisk set er RNA meget lig DNA, som er den primære bestanddel i vores arvemasse, men RNA opfører sig anderledes og opfylder en helt anden rolle i vores celler. Dette gør, at RNA i medicinsk øjemed har helt andre anvendelsesmuligheder.

RNA kan for eksempel hjælpe kroppen med at programmere sine immunceller til specifikt at angribe kræftceller. Det kan også kode for livsvigtige proteiner, som er beskadigede i forbindelse med genetiske sygdomme såsom cystisk fibrose og muskelsvind. RNA kan endvidere designes til at angribe og fjerne inflammatoriske stoffer i forbindelse med autoimmune sygdomme som diabetes og gigt.

Bedre metoder skal udvikles

Før RNA kan blive en udbredt del af vores medicinske behandlinger, er der dog en række problemer, forskerne skal løse. Helt grundlæggende har vi brug for bedre metoder til at føre RNA-medicinen ind i kroppen. Metoder, der sikrer, at RNA-molekylerne kan modstå kroppens forsvarssystemer og uskadt nå frem til målet.

Hør om den nyeste forskning i RNA-medicin. Du vil også blive klogere på den RNA-medicin, der findes allerede, og den forskning, der potentielt kan bane vejen for, at vi i fremtiden kan kurere sygdomme ved blot at indtage en RNA-pille.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved

Foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab bringer forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Man kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk