Debat: Sygehus, beredskab og motorvej

Foto: Kenn Thomsen
Partiledere og erhvervsfolk fra Næstved til møde med transportminister Benny Engelbrecht om motorvejen.
Partiledere og erhvervsfolk fra Næstved til møde med transportminister Benny Engelbrecht om motorvejen. Sjællandske Medier

Klaus Eusebius Jakobsen (RV), byrådsmedlem, Gl. Skovridervej, Ladby

Da vi for en del år siden kæmpede for at beholde Næstved Sygehus – for at få et nyt supersygehus til Næstved, var et af de tungtvejende argumenter imod den løsning, at trafikken på rute 54 var så massiv, at det ville tage for lang tid fra nord at komme til sygehuset – uanset om det var placeret i selve Næstved eller på en mark ved rute 54 . Da det var dokumenteret med tal og undersøgelser var det et argument, der var svært at argumentere imod.

Beslutningen blev bl.a. derfor, at Region Sjælland valgte Køge – det måtte vi i Næstved bøje os for. Siden da er trafikken på rute 54 blevet temmelig meget mere voldsom, kødannelserne om eftermiddagen er det grelle bevis herfor.

Derfor tillader jeg mig at vende argumentet om: For at syge borgere i vores kommune i ambulance skal kunne komme rettidigt frem til sygehuset i Køge – når det kommer om få år – så kræver det en anderledes hurtig forbindelse fra Næstved by til Rønnede og derfra videre på motorvejen. For at være retfærdige overfor argumenterne uanset hvilken vej man kører: Vi vil have lavet »Gedestien« om til motorvej.

En motorvej handler om erhverv, arbejdspladser, uddannelse, miljø, men det handler også om sundhed og menneskeliv. Og det er vel ikke uvæsentligt. Det var i øvrigt af samme årsag, at Holstebro i sin tid fik motorvej til Herning. Dette synspunkt blev også overbragt trafikministeren på vores møde med ham forleden.