Penge, drømme og bang bang

Foto: Maria Lykke Andersen

Oscaruddelingen i USA er netop overstået, og fra på fredag i Kinopalæet kan man blandt andet se den film, der i år vandt hele fire Oscarstatuetter: "No Country for Old Men – ikke et land for gamle mænd. Derudover er der premiere på filmene "Nu eller Aldrig" (Bucket List) og "Shoot Em' Up".

Først om Oscarvinder-filmen:

Intet er nogensinde rigtigt lykkedes for Llewelyn Moss, måske med undtagelse af ægteskabet med Carla Jean, men nu synes heldet endelig at tilsmile ham. På en jagttur støder han på sporene af et opgør mellem nogle narkosmuglere. Smuglerne fra begge sider af den amerikansk-mexicanske grænse ligger spredt ud over jorden gennemhullede, døde eller døende. Lasten af narkotika står stadig på lastbilens lad… og et blodspor fører ham hurtigt hen til endnu et lig og en kuffert fyldt til randen med gode amerikanske dollars.

Llewelyn ser sig ikke tilbage, men gemmer sine millioner hjemme i hustraileren. Imidlertid er han anstændig nok til at vende tilbage senere på natten med noget vand til en af de sårede. En ny gruppe banditter opdager ham imidlertid, og selv om Llewelyn undslipper, er han godt klar over, at han nu er jaget bytte.

Hvad han ikke ved, er, at den psykopatiske dræber Chigurh er på sporet af ham. Og snart efter også den lokale sherif, Bell, der er en mand af den gamle skole. Begge disse mænd følger et særligt kodeks; sheriffen følger de klassiske dyder fra det gamle, vilde vesten, mens Chigurh mere er tilbøjelig til at lade spørgsmålet om liv eller død afhænge af et kast med en mønt. Begge stopper ikke, før opgaven er løst.

Llewelyn sørger for at få Carla Jean ad vejen og skynder sig at slette sit spor. Chigurh synes imidlertid at være i stand til at forudse hvert eneste af hans træk. Snart fyger kuglerne gennem hovedgaden, og der bliver ikke taget hensyn til uskyldige civile, der kommer i vejen. Derfor har sheriffen heller ikke svært ved at følge sporet – han skal bare gå efter de friske lig.

Imidlertid er Chigurh også et nummer for selvstændig for sine arbejdsgivere, så de sender endnu en lejemorder ud i de afsvedne landskaber i Vest-Texas. I alles jagt på alle, tænker den gamle sherif Bell sit. Det er ikke længere et land for gamle mænd…

For mange år siden bad Carter Chambers (Morgan Freeman), professor i filosofi, sine elever om at lave en liste over alle de ting, de ville have ud af livet, hvad de ville se, opleve og opnå, før de forlod denne verden.

Carter var da netop i gang med at definere sine egne drømme og planer, men virkeligheden bankede på døren. Han måtte afbryde sine studier for at kunne forsørge sin nystiftede familie.

Ægteskab, børn og et job på 46. år som bilmekaniker senere har ændret hans liste og gjort det til et bittersødt minde om muligheder, der er gået tabt.

Den succesrige forretningsmand Edward Cole (Jack Nicholson) har aldrig set en liste uden et bundresultat. Han har altid haft for travlt med at opbygge sit forretningsimperium og tjene penge til at tænke på, hvad han dybest set drømte om, udover sin næste kop gourmet-kaffe.

Men nu spiller livet dem begge pludselig et puds.

På grund af alvorlig sygdom bliver de indlagt på samme hospitalsstue. De har ikke meget til fælles, men efterhånden opdager de, at de begge har et stort ønske om at se og opleve alle de ting, de endnu ikke har nået. Sammen laver de en liste over de ting de vil nå, og da Edward har pengene til at realisere det, udskriver de sig selv og drager af sted sammen med Edwards personlige assistent (Sean Hayes). Det bliver til en oplevelsesrig tur med stop undervejs i bl.a. Taj Mahal, fine restauranter, racerløb og meget mere…