Lystslottet ved Mølleåen

Nyt værk kaster lys over Frederiksdal Slot og de tre første generationer af familien Schulin

FREDERIKSDAL | Det er første gang, der udgives et så omfattende værk om Frederiksdal og slægten Schulin. Fordi slottet altid har været i familiens eje og aldrig har været tømt eller ombygget, har regnskaber og breve fået lov til at ligge urørte i skabe og skuffer.

Forfatter Karen Hjorth, der har været arkivar i Rigsarkivet, har gennem en årrække nærlæst de gamle regninger og breve. Hun fremlægger nu den spændende historie om de første 100 år på Frederiksdal i bogen Slottet og Slægten.

Værket er en sandfærdig slægtskrønike. Karen Hjorth fortæller både om en kendt adelsfamilies liv i med- og modvind og om spændende begivenheder på egnen omkring Mølleåen i 1700- og 1800-tallet.

Frederiksdal Slot er et enestående landsted. Det har været ejet og beboet af den samme familie gennem syv generationer. Det er 260 år siden, slottet stod færdigt. En lille familie på tre personer flyttede dengang ind med et omfattende tjenerskab for at tilbringe sommeren på landet.

I bogen fortælles om den tyske indvandrer Johan Sigismund Schulin, der kom til Danmark og blev landets udenrigsminister i 15 år. Karen Hjorth fortæller om, hvordan Schulin, der blev adlet af kongen, opbyggede en formue og brugte den, bl.a. til opførelsen af Frederiksdal Slot.

Schulin selv døde tidligt. Familien blev derefter styret af handlekraftige og selvstændige kvinder. Den første lensgrevinde opdrog sin eneste søn til at følge i faderens spor, hvad han imidlertid slet ikke kunne leve op til.