Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
LOKALHISTORIE I denne tid fyldes Lyngby-Taarbæks kirker med forventningsfulde konfirmander og deres familier og gæster. Det er i dag 66 procent af en ungdomsårgang, som vælger at blive konfirmeret.
I 1800-tallet fungerede konfirmationen som en eksamen og et ritual, som markerede overgangen fra barndom til voksenliv.
Skulle kunne salmevers
Kunne man ikke sine salmevers udenad, så bestod man ikke sin konfirmation, og så kunne man ikke få et arbejde. I værste fald kunne man ende i tugthus.
Alvoren var dengang stor, hvilket blev afspejlet i tøjet, som var af slidstærkt sort uld. Det behøvede man ikke at vaske så tit, og så var det oven i købet rigeligt stort, så man kunne vokse i det.
I starten af 1900-tallet begyndte man at adskille overhøringen og konfirmationen. Symbolsk blev kjolerne hvide og i lette stoffer, og konfirmationen blev mere til en familiefest, hvor de unge blev fejret – på vej ind i de voksnes rækker.
Borgerligt alternativ i 1915
Det var dog ikke alle, som markerede overgangen fra barn til voksen i kirken. Allerede i 1915 foregik den første borgerlige konfirmation i Folkets Hus på Vesterbro.
I dag betragtes konfirmationen som en fest, der markerer overgangen fra barnestadiet til livet som teenager.
Den fremstår ikke længere som en port mellem et sorgløst barneliv til et alvorligt og ansvarsfuldt voksenliv, for siden 1950’erne er teenageårene blevet en selvstændig livsalder.
Der er flere andre måder at fejre overgangen fra barn til voksen.
I 1990’erne fik de alternative fester et navn, nemlig nonfirmation. Det er fester, der ligner konfirmationsfesten med gaver og god mad og hele familien samlet, men uden den kirkelige handling.
