Et forbillede for hele Europa

Science City Lyngby fyldte 10 år sidste år med en stor fejring hos Microsoft og i år er det lokalt forankrede partnerskab udvalgt som ét af to førende partnerskaber i EU sammen med Eindhoven i Holland.

“Det er klart at vi ikke er verdensmestre i alt lokalt, men...”
Foto: Signe Steffensen

I Lyngby-Taarbæk er Science City partnerskabet (i daglig tale Vidensbyen) sammen med DTU Skylab udvalgt som eksempler at følge, hvis man ønsker at opbygge lokale partnerskaber mellem kommuner, uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

“I Danmark og i Holland er vi langt i bestræbelserne på at få lokale partnerskaber op at stå, mens der er mange andre steder i Europa, hvor den slags tværgående partnerskaber ikke er i gang endnu,” siger direktør i Vidensbyen Marianna Lubanski.

Det er det som det EU støttede projekt COOPERATE over de næste to et halvt år ønsker at lave om på. Målet er at hjælpe andre “økosystemer” rundt omkring i EU med at få etableret lignende samarbejder. For alt tyder på at det virksom som en motor for videndeling og dermed en øget innovationskraft lokalt og regionalt, hvilket giver nationale konkurrencefordele.

Det afspejles ifølge Marianna Lubanski i EU's Innovation Scoreboard, hvor Danmark og Holland begge er topscorere. Derfor skal DTU Skylab sammen med Science City Lyngby over de næste år assistere med sine erfaringer i, hvordan man opbygger lokale dialoger og projektsamarbejder særligt i nyere EU-medlemslande.

Science City Lyngby er udvalgt som ét af to førende partnerskaber i EU sammen med Eindhoven i Holland

“Det er klart at vi ikke er verdensmestre i alt lokalt, at og andre måske ikke kan bruge alle dele af vores erfaringer, men det første møde med vores samarbejdspartnere fra Holland, Italien, Belgien og Tjekkiet viste med tydelighed, at vi har noget at tilbyde, og vi kan med sikkerhed lære rigtigt meget af Hollænderne, så det ser vi frem til,”’ siger Marianna Lubanski.

Vidensbyens nye europæiske samarbejdspartnere kommer alle til Lyngby til juni, hvor de skal se og opleve de stærke lokale partnerskab og alle de innovationsaktiviteter, der finder sted på DTU og blandt andet det nyåbnede Sustainability Lab på Lyngby Hovedgade.

“Vidensbyen som et eksemplarisk partnerskab i EU – det er vi stolte over, ” siger direktør Marianna Lubanski.

FAKTA Om Science City Lyngby

Science City Lyngby blev etableret i 2012 af 8 stiftende medlemmer under navnet Foreningen Lyngby-Taarbæk Vidensby. I dag har Vidensbyen stor opbakning med 80+ medlemmer, der alle er aktive i at udvikle området. Medlemmerne tæller både private virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, kommunen og boligorganisationer samt handelsliv og kulturinstitutioner. Visionen er at udvikle Lyngby-Taarbæk til en af Europas førende videns- og universitetsbyer med de bedste vilkår for uddannelse, forskning, erhverv og entreprenørskab.