Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Når husmødre skulle udføre de mange huslige opgaver i hjemmet, så iførte de sig en kittel. Der var ofte tale om en spraglet, mønstret kittel med praktiske lommer til klemmer, støveklud og andet, man lige skulle have ved hånden.
Det var først og fremmest for at skåne tøjet, når der skulle støvsuges, vaskes op, laves mad, koges tøj i den stor gryde på komfuret, eller når husmoren skulle i vaskekælderen til den store kogevask med efterfølgende rent lagt på sengene.
Tørklæde om håret
Udover kitlen havde kvinder ofte bundet et tørklæde om håret. Der var både et tørklæde til hverdagsbrug og husarbejde samt et lidt finere tørklæde, som blev brugt, når de skulle uden for hjemmet og for eksempel handle i lokalområdets mange specialforretninger.
På den nye udstilling ”Tøj med historier og minder” på Stadsarkivet Frieboeshvile finder man flere forskellige kitler.
En husmor fra 1950’erne fortæller: ”Det var husmorens fornemste opgave er at sørge for, at der er ro og rent i hjemmet, og at man ikke kunne sætte en finger på udførelsen af de huslige pligter. Her var kitlen helt uundværlig, når der skulle gøres rent, vaskes tøj og laves mad.”
Kitlen blev dog også brugt uden for hjemmet på mange arbejdspladser, for eksempel i produktionen på de mange fabrikker, i butikkerne og inden for omsorgsfagene.
I dag er langt de fleste kvinder erhvervsaktive, og de færreste kvinder har en kittel hjemme. Derimod bliver kitler anvendt i en erhvervsmæssig sammenhæng for eksempel inden for sundhedsområdet.
Se udstillingen
Du kan opleve mere om tøj og kitler gennem tiden på den aktuelle lokalhistoriske udstilling ”Tøj med historier og minder” på Stadsarkivet Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2, frem til 29. juni. Se mere på stadsarkivet.ltk.dk.
