
Katrine H. Havemman Olsen, formand, Sanne, bestyrelsesmedlem, Bedre Børneliv Lyngby-Taarbæk
I disse dage arbejder mange danskere hjemmefra, i det private som i det offentlige. Også i Lyngby-Taarbæk kommune, arbejder en stor del af forvaltningen hjemme og den store smukke fredede bygning, kommunens rådhus, står atter tom.
…men i de mange dagtilbud og plejehjem har kommunens yngste og ældste stadig deres gang. De har ikke noget valg – de ældre bor der og de yngste er sendt afsted så forældrene kan arbejde for at betale til bl.a. kommunekassen.
Derfor undrer det os, at når man prioriterer kommunekassens penge, at man vælger at lade kommunens rådhus komme i første række.
Man vælger at prioritere renovation af en ejendom som ikke er et hjem for nogen og ikke skal være åben og i gang når samfundet er allermest presset.
Vi anerkender at rådhuset ikke er aldersvarende, vi anerkender at vinduerne er utætte og der er varmt om sommeren og koldt om vinteren. Vi anerkender også at det bliver dyrere at renovere hvis vi venter.
Men det samme gør sig gældende for mange af bygningerne der huser vores yngste og ældste. Forskellen er, at en 1-årig ikke kan sige de fryser eller skal have en trøje af, her skal de bruge hjælp. En hjælpe der forudsætter der er et omsorgsoverskud og hænder nok til at se de skal hjælpes af med en trøje eller give et tæppe på mens man sidder i kørestolen. Desværre er områderne heller ikke prioriteret hvad angår varme hænder.
Kommunens dilemma består i at virkeligheden har indhentet nuet, man har for længe gjort for lidt – og hvem skal man nu prioritere?
At man har valgt at kommunens rådhus skal renoveres for min. 250 mio. kr. er ikke udligningens skyld, det er ikke letbanens skyld. Det er som vi ser det, benhård prioritering der for os vidner om at lokalpolitikerne har mere fokus på der hvor de har deres daglige gang frem for hvor borgerne har deres hverdag og liv.
Vores appel er, at man genovervejer renoveringsomfanget af rådhuset. Renover kun det mest nødvendige og brug resten af pengene på at renovere dagtilbud og plejehjem. Vær nytænkende som vi hører private virksomheder er det. Få etableret hjemmearbejdspladser til størstedelen af forvaltningens medarbejdere. Gentænk hvordan tingene gøres – måske borgerservice skal være åbent på andre tidsrum så de samme lokaler kan bruges flere gange i døgnet.