Vil skabe tradition for lyset

Kyndelmisse: Efter en længere årrække uden fakkeloptog vil Gershøj Kirke nu genoptage og gøre gåturen til en tradition i byen.

Se billederne: Vil skabe tradition for lyset
Foto: Ea Lykke Schausen

Godt 50 mennesker var søndag aften samlet på Gershøj Havn, hvorfra Gershøj Kirke havde arrangeret fakkeloptog i forbindelse med kyndelmisse. Med de brændende fakler i hænderne gik turen i støvregnen mod kirken – af en lille omvej rundt i byen. Og inden turen luftede sognepræst i Sæby-Gershøj Kirker Helene Rasmussen en drøm for, hvordan hun ser optoget udvikle sig til noget, der involverer hele byen i fremtiden.

⁃ Det er skønt at se så talstærkt et fremmøde i dag. Efter nogle års pause startede vi fakkeloptoget op igen sidste år. Og jeg har en drøm om, det bliver en tradition, der kan sprede sig til hele byen. At vi hver første søndag i februar i forbindelse med kyndelmisse ikke blot har fakkeloptog, men at hele Gershøj lyses op i fejringen med lanterne foran husene, fortalte hun.

Sognepræst Helene Rasmussen og kirkesanger Maria B. Høyer stod bag søndagens fakkeloptog og kyndelmisse, som de håber, kan gøres til en tradition i byen.

En glædes fejring

Kyndelmisse kommer af det gamle ord kyndel, der betyder fakkel eller blus, og markerer at halvdelen af vinteren er gået. Også derfor giver kyndelmisse, der altid markeres 2. februar – eller næstkommende weekend, anledning til at tænke over både mørket, vi bevæger os væk fra og lyset, vi er på vej mod, fortalte præsten i sin prædiken.

⁃ Kyndelmisse har fra gammel tid været en fest. Man tog varsel af vejret, fejrede at se mod lysere tider og mulighed for en ny høst. Og så markerer dagen også første gang, Jesu var i templet, sagde hun og uddybede, at kvinder i gamle dage ikke måtte komme i templet i 40 dage efter fødsel.

Der blev uddelt lys, der skulle tændes i taknemmelighed for fred og i solidaritet for krigsofre – noget, kirken har gjort siden februar sidste år, hvor krigen i Ukraine brød ud.

Noget at reflektere over

Til fakkeloptoget og den efterfølgende kyndelmisse-gudstjeneste deltog også de kommende konfirmander, der forinden havde fået til opgave at reflektere over lys og mørke. Reflektioner, der tegnede et tydeligt billede af, hvordan lys og mørke både kan give fysiske og mere psykiske associationer.

⁃ Til mørket knyttede konfirmanderne ord som had, død, sorg – og lektier. Til lys knyttede de ord som Gud, venner, glæde, kærlighed og fødselsdag, sagde præsten blandt andet.

De kommende konfirmander Leonora og Liva så frem til en hyggelig tur i fællesskabets tegn.

Dejligt fællesskab

Og de tydelige forskelle i, hvad konfirmanderne forbandt de to modpoler som, blev da også reflekteret i deres glæde ved at deltage i søndagens lille gåtur.

⁃ Der er glæde og kærlighed i lys. Og ved markeringen i dag, er der også fællesskab i det – ligesom der er i konfirmationsforberedelserne. Vi har ikke været med til sidste fakkeloptog, men det er så hyggeligt, vi sagtens kunne finde på at gå med igen næste år, fortalte de to kommende konfirmander, Liva og Leonora, inden de sammen med de andre fremmødte fortsatte fejringen af de lysere tider på vej.

Der blev uddelt lys, der skulle tændes i taknemmelighed for fred og i solidaritet for krigsofre – noget, kirken har gjort siden februar sidste år, hvor krigen i Ukraine brød ud.
Der blev uddelt lys, der skulle tændes i taknemmelighed for fred og i solidaritet for krigsofre – noget, kirken har gjort siden februar sidste år, hvor krigen i Ukraine brød ud.
Der var pyntet fint op i kirken i anledning af kyndelmisse.
Godt 50 borgere deltog i søndagens hyggelige fakkeloptog gennem Gershøj.