Rune Hylby hædret som ildsjæl

To initiativrige og energiske rollemodeller har modtaget Ildsjæleprisen fra fiber- og energikoncernen Andel, og den ene er Rune Hylby, som får 25. 000 kroner for sin indsats Den Sjællandske Grusbande.

Rune Hylby hædret som ildsjæl

Rune Hylby, den en af to modtagere af Andels Ildsjælepris. Kommunikationsdirektør Rikke Harbo Trikker motiverer her valget af Rune Hylby. Foto: Andel

Foto: Andel

Rune Hylby, kendt som “bandeleder” for Den Sjællandske Grusbande, har netop modtaget 25.000 kroner og hæder fra fiber- og energikoncernen Andel.

Også Rikke Klindt fra Jyderup modtog 25.000 kroner fra Andel. Prisen blev uddelt for syvende gnag, og den går til personer, som får en anerkendelse af deres utrættelige indsats for lokale fællesskaber.

Rune Hylby har i en lang årrække været skolelærer på Osted Skole, men nok så kendt er han for sin unikke indsats, der kommer både naturen og borgere til glæde. Den Sjællandske Grusbande arbejder utrætteligt på at rense sjællandske vandløb og lægge grusbanker og store skjulesten ud i vandløbene, så fisk – især havørreder – får bedre gydevilkår, og bestanden kan blive større.

Lejres vandløb

Han har ledet dette arbejde i blandt andet en række af Lejres vandløb, og effekten er, at der er kommet mange flere havørreder op i bække og åer for at gyde rundt om i Lejre.

Den Sjællandske Grusbandes arbejde har også vakt opmærksomhed uden for landets grænser, og Rune Hylby besøgte sidste år Europa-Parlamentet for at dele ud af sin viden.

– Det kom som en kæmpe overraskelse for mig, sagde Rune Hylby ved prisoverrækkelsen.

Og nu har han allerede gjort sig nogle overvejelser om, hvad de 25.000 kroner skal bruges til:

– Jeg har stærkt brug for et par nye waders, så jeg kan stå i vandløbene uden at få våde tæer, siger han i en pressemeddelelse.

Lokallivets helte

– Det er en stor glæde for os at kunne anerkende Rikke og Rune, for de er nogle sande ildsjæle, der sprudler af energi og overskud, udtaler Rikke Harbo Trikker, kommunikationsdirektør i Andel.

Om hvorfor Andel uddeler priserne siger hun, at Andel vil hylde lokallivets sande helte:

– Nemlig de ildsjæle, der igen og igen går foran og tager ansvar for fællesskabet og foreningslivet rundt om i regionen. Som andelsselskab kender vi i Andel netop vigtigheden af et stærkt fællesskab. Vi ved, at der er brug for lyspunkter og ildsjæle -ellers risikerer vi, at vigtige lokale fællesskaber dør.

Der blev i løbet af 2022 indstillet knap 120 lokale ildsjæle til prisen, og man kan allerede nu indstille nye kandidater. Det er en forudsætning for at modtage prisen, at man er andelshaver og bosiddende i elnetselskabet Cerius’ område – det vil sige Nordvest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne.