Danmission Osted: Vi har kunder fra det meste af Sjælland

Danmission Osted har haft et blændende år med en omsætning på 1,7 millioner kroner. 38 frivillige sørger for hjælp i den store butik

Succesrig genbrugsbutik: Vi har kunder fra det meste af Sjælland

Et lille udpluk af de gæve ildsjæle, der lægger mange af deres kræfter i Danmission Osteds genbrugsbutik. Her fejrer de et fantastisk år med fremgang i omsætningen - endnu en gang. Foto: Agnete Vistar

Foto: Agnete Vistar

Da ildsjælene i genbrugsbutikken Danmission Genbrug i Osted var samlet til deres årsmøde, var det svært at få armene ned.

Stemningen var munter og præget af glæde, for deltagerne kunne fejre, hvor godt det går med at drive genbrugsbutik i Osted. Endnu en gang kunne de se tilbage på et år med fremgang i salget til gavn for Danmissions arbejde ude i verden.

– I forhold til sidste år (2021) er vi gået 17 procent frem i salget. Det havde vi ikke regnet med. For det første var det lige efter corona, og for det andet er der kriser med vilde varmeregninger og inflation, siger daglig leder, Knud Poulsen til sn.dk

Alligevel havde Danmission Osted en omsætning på 1,7 millioner kroner i 2022. Ikke mange kan gøre butikken kunsten efter.

Alle elektriske apparater virker i Danmission Osteds genbrugsbutik – det kan man konstatere ved selvsyn. Steen Bøgebeck Nielsen (tv.) tester omhyggeligt apparaterne, før de sættes til salg i butikken. Til højre ses butiksleder Knud Poulsen. Foto: Agnete Vistar

Knud Poulsen peger på en række årsager:

– Vi er efterhånden blevet kendt langt ud over Osted og omegn. Vi har nu faste kunder fra det meste af Sjælland. Vi har mange utroligt loyale kunder. Samtidigt ligger vi jo over for Netto, og mange kunder derfra skal lige skrå over vejen og ind hos os og kigge, forklarer Knud Poulsen.

Desuden ligger den store genbrugsbutik lige ud til meget befærdede Hovedvejen, hvor op mod 20.000 biler kører forbi dagligt. En tredje meget afgørende årsag til genbrugsbutikkens fremgang er satsningen på kvalitet:

– Og det vil vi sige tak for. Vi får mange fine ting ind, doneret af lokale. De elektriske ting bliver altid afprøvet – lige fra fjernsyn og lamper til køkkenmaskiner og legetøj, der bruger batterier, fortæller Knud Poulsen.

Det kan tilmed ses i butikken, i det store lokale. Her hænger lamper, der lyser, og tv-apparater er i fuld gang. Det er nemt at konstatere ved selvsyn, at her bliver man ikke skuffet, når man har købt et apparat – alting virker!

Steen Bøgebeck Nielsen kommer i genbrugsbutikken én gang om ugen og er her hver femte lørdag. Han har sit virke i teknikafdelingen, hvor han tester de elektriske apparater.

Butiksleder i Danmission Osteds genbrugsbutik, Knud Poulsen. Foto: Agnete Vistar

Knud Poulsen understreger, at alt isenkram, som sættes på hylderne til salg, skal være i orden. Er der et skår, bare det mindste, kommer det ikke til salg. Har glassene glaspest, kasseres de.

– Nogle gange tænker jeg: Hold da op, giver folk virkelig det væk! Virkelig gode pæne ting. Men det er vi kun glade for, siger Knud Poulsen.

Er der tale om pæne møbler, som folk ikke selv kan transportere til genbrugsbutikken, tilbyder de frivillige at hente dem. Det er jo ikke alle, der har en trailer, eller for den sags skyld trækkrog på bilen.

– Og når folk køber møbler, tilbyder vi at levere dem mod en rimelig betaling, hvis de ikke kan hente dem selv. Der er ikke faste grænser for, hvor langt vi kører, men vi kører dog ikke længere end til Roskilde, smiler Knud Poulsen.

Det usynlige arbejde

Der er meget usynligt arbejde i genbrugsbutikken. Det er ude i baglokalerne, at der er pres på, og her bruger de frivillige mere tid og flere kræfter end inde i serlve butikken, hvor der kommer kunder.

Sorteringen er helt afgørende. Der er meget, som ikke kommer på bøjler eller hylder i genbrugsbutikken, for eksempel tøj, som er i en sådan stand, at det godt kan bruges. Et firma kommer og henter dette og afleverer, med Knud Poulsens ord, et symbolsk beløb – de sælger det videre til andre lande, eller tøjet bliver lavet til klude.

– Desværre er der dog en del, vi må køre på Argo. Men meget af det, vi får ind, er godt nok, siger Knud Poulsen.

– Vi gør meget ud af, at kunderne her skal have en god oplevelse. Vi accepterer ikke, hvis en frivillig siger til en kunde, som ønsker hjælp, at han eller hun bare selv kan gå ned og kigge, understreger han.

Et glimt fra Danmission Osteds nylige årsmøde, i Osted Kulturhus, hvor deltagerne kunne konstatere, at butikken endnu en gang har haft fremgang i omsætningen. Privatfoto

Overskuddet i 2022 blev på et pænt sekscifret beløb. Det meste går til Danmuissions projekter i udlandet, især Afrika og Asien. Pt er der også fokus på Syrien og steder med krig og jordskælv, hvor Danmission hjælper samarbejdspartnere, som er til stede de områder.

Der er 38 frivillige i genbrugsbutikken, som lægger mange kræfter her. Men butikken kan godt bruge nogle stykker mere. Det er svært at rekruttere nye, fortæller Knud Poulsen.

– Sidste år fik vi syv nye frivillige, men der var også nogle, der holdt op på grund af sygdom. Ingen er holdt op på grund af utilfredshed – vi har et godt kammeratskab her. Det er rigtigt hyggeligt. Vi har fem hold, og de er flinke til at bytte, hvis nogen skal noget, forklarer han.

De frivillige kommer langt fra kun fra Osted. Flere kommer fra Lejre, Gøderup, Roskilde, Hvalsø, endog fra Vester Såby og Herfølge.