Affaldet skal sorteres i seks forskellige rum

Foto: Lars Andersen

Når køge-borgerne skal smide de gamle konservesdåser, den brugte plastflaske eller de brune bananskræller ud i skraldespanden, bliver det fremover meget nemmere at sortere.

I løbet af marts og april får hver énfamiliebolig leveret to nye beholdere, der skal gøre affaldssorteringen i hjemmet endnu nemmere for borgerne.

Beholderne bliver leveret lige til døren, og den nye affaldssortering kan begynde allerede den 1. maj.

Den nye affaldsordning starter som nævnt hos énfamilieboligerne, men skal på sigt rulles ud til alle borgere i Køge Kommune, så også beboere i etageboliger og tæt/lav-bebyggelser med fælles affaldsopsamling får lettere ved at sortere affaldet i fremtiden. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Affaldsbeholderne er nu leveret til den adresse, hvor de skal samles og have sat klistermærker på, inden de bliver bragt ud til borgerne.

Alle husejere, der bliver omfattet af de nye affaldsordninger fra maj 2019, modtager inden for de næste par uger et brev i deres e-boks med mere information om de nye affaldsordninger.

De nye affaldsbeholdere kommer til at bestå af:

En beholder med fire rum til hhv. metal, glas, plast og papir på 240 eller 370 liter.

En beholder med to rum til hhv. madaffald og restaffald på 190, 240, eller 370 liter.

Når de nye beholdere bliver leveret hjem til borgeren, følger der også sorteringsvejledning med, så borgerne i Køge Kommune hjælpes godt på vej i det nye sorteringssystem.

Udover de store affaldsbeholdere, der skal stå udenfor huset, følger der også en lille grøn køkkenspand med til madaffaldet.

Spanden er beregnet til at være lige ved hånden i køkkenet, når gulerødderne eksempelvis skal skrælles eller fiskebenene skal smides ud.

Med køkkenspanden følger også ruller med biologisk-nedbrydelige affaldsposer, som madaffaldet skal samles i, før det bæres ud til beholderen.

Med de nye sorteringsmuligheder kommer også nye gebyrer for indsamling af skrald.

Gennem de sidste 10 år, har affaldsgebyrerne for énfamilieboliger været fastholdt på nogenlunde samme niveau, men de nye affaldsordninger medfører generelt stigninger i gebyrerne.

Stigningen skyldes investeringen i blandt andet nye beholdere og nye biler til at indsamle affaldet, ligesom der i forbindelse med det seneste udbud af affaldsindsamlingen generelt er kommet lidt højere priser for afhentning af affaldet.