Tre gode råd om sprogstimulering

sprog: På Kalundborg Vandrerhjem inviterede Mødrehjælpen i Kalundborg til workshop med børnebogsforfatter Lotte Salling. Der deltog både unge forældre og talepædagoger.

Tre gode råd om sprogstimulering

Børnebogsforfatter Lotte Salling gav tips til at styrke små børns sprog og læseglæde på Kalundborg Vandrerhjem. Foto: Eva Lyng Johansen

Foto: Foto: Eva Lyng Johansen

Lille bamse, kom til mig, Jeg vil gerne kramme dig…

Sådan indledte børnebogsforfatter og foredragsholder Lotte Salling fagteremsen “Min Bamse”, som hun fremførte med forskellige fagter for omkring 30 deltagere på Kalundborg Vandrerhjem torsdag.

Barnevogne stod rundt omkring, babyalarmer var tændt, og flere mødre sad med deres babyer og lyttede til oplægget "Få ideer til at styrke dit lille barns sprog og læseglæde".

Der deltog også en stor gruppe talepædagoger fra Kalundborg Kommune til arrangementet, som Mødrehjælpen i Kalundborg stod bag.

Lotte Salling gav inden oplægget avisen tre gode råd til hvordan som forælder kan styrke sit barns sprog.

1. Læs for barnet hver dag, og det behøver ikke være om aftenen. Det kan også være fem minutter i løbet af dagen.

2. Brug sproget legende med kropssprog og lyde.

3. Glæden skal være i fokus, så sørg for at læsning er en rar oplevelse og undgå at sammenligne barnet med andre børn og rette på barnet.

Nærvær vigtigt

Ifølge Lotte Salling er et af problemerne nu om dage at skærme, som mobiltelefoner, tv og ipads fjerner øjenkontakten og nærværet med børnene.

Her kom hun også med en konkret eksempel på, hvad man kunne gøre som forælder for have mere kontakt med sit barn. I stedet for at barnet sidder i klapvognen eller barnevognen med ryggen til forælderen, som kigger på sin mobiltelefon, skal barnet have front mod forælderen, som så kan have øjenkontakt og tale med barnet.

Barnet lærer nemlig kun sprog, hvis det bliver stimuleret af en voksen i barndommen.

En af deltagerne var Tina Schøtt, som var der sammen med datteren Victoria på knap otte måneder samt en veninde.

– Jeg går meget op i at stimulere mit barn, og her kan jeg få lidt inspiration til nogle gode og søde remser, siger hun.

Hun har i forvejen to børn på 18 år og 13 år, men hun synes, at det er rart at for genopfrisket sin viden.

Lotte Salling gjorde det også klart, at man ikke kunne starte for tidligt med sproget.

Selvom barnet i lang ikke siger noget, så bliver ordforrådet alligevel større, jo mere man læser for barnet, laver remser, synger og laver fagter.

Lotte Salling havde også taget flere forskellige bøger med , hvor deltagerne frit kunne vælge hvilken bog, som de ville have med sig med hjem.

Formand for Mødrehjælpen i Kalundborg Inge Berg-Hansen var meget positiv over oplægget, og hun blev også bekræftet i, at det ikke er godt med for meget skærm til de små.

Efter oplægget var der frokost på Kalundborg Vandrerhjem til deltagerne.

Børnebogsforfatter Lotte Salling gav tips til at styrke små børns sprog og læseglæde på Kalundborg Vandrerhjem. Foto: Eva Lyng Johansen
Tina Schøtt var afsted med datteren Victoria til workshop.