En handel på Torvet er ved at være afsluttet, og Inger Søby kan gå hjem og plante sin nyindkøbte tomatplante. Foto: 25.05.1991 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
De nye kartofler kunne med fordel købes på Torvet. Senere på året var det muligt at købe en hel sæk kartofler, og få den leveret på sin bopæl af torvehandleren, når han lørdag eftermiddag var på vej hjem fra dagens handel på Torvet. Foto: 04.07.1992 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
Mange af byens borgere benyttede sig af lejligheden til at købe lørdagens blomst på Torvet, hvor der altid var mange blomster til salg. I baggrunden Gyths Gaard, hvor den dansk-norske forfatter Sigrid Undset blev født den 20. maj 1882. Foto: 11.04.1990 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
Hunden, eller dens ejer, har nok været en god kunde, og her får den en bid ost af ostehandleren, som også var på Torvet, og fra sin bil solgte ost og æg. Foto: 04.07.1992 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
Forår, sol og plantetid, og efter et besøg på Torvet går turen hjem med de indkøbte planter, som skal plantes og pynte op i haven derhjemme. Der er fyldt op med torvekundernes biler på den ene halvdel af Torvet, og i dag er lørdag vel næsten den eneste dag, hvor der ikke er fyldt helt op med biler på Torvet. Foto: 25.05.1991 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
Der kunne også købes keramik på Torvet, og det ser ud til, at der er et udvalg af planter og sukkulenter til salg. I baggrunden sælges der blomster, så der har været mulighed for at købe en blomst eller sukkulent til den indkøbte urtepotteskjuler. Foto: 04.07.1992 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
I middelalderen var købstædernes midtpunkt altid Torvet, og sådan var det også i Kalundborg. Det var på Torvet at omegnens bønder og købstadens købmænd og håndværkere, købte og solgte deres varer. Der blev normalt holdt torvedage et par gange om ugen, meget ofte onsdag og lørdag. Torvedagene var omfattet af en speciel torvefred, og den som krænkede denne torvefred, skulle bøde for det.
Torvehandelen i Kalundborg var i mange hundrede år på Torvet i Højbyen, men blev så flyttet til Øen i Kordilgade, men da Torvet i 1937 fik sin nuværende stenbelægning, flyttede torvehandelen igen i 1938 til Torvet, og var her indtil starten af 2000-tallet, hvor den sidste rest af torvehandel flyttede til Klostertorvet.
Der er i dag ikke nogen butikker på Torvet, men for år tilbage var der en del butikker – bl.a. købmand, gartner, slagter, bager og som nabo til Præstegården lå Rådhuscafeen, og om lørdagen var der torvedag og rigtig mange kalundborgensere skulle en tur på Torvet, for at se om de kunne gøre en god handel.
Niels A. Jensen
Kalundborg Lokalarkiv