Torvehandel

Foto: Picasa

I middelalderen var købstædernes midtpunkt altid Torvet, og sådan var det også i Kalundborg. Det var på Torvet at omegnens bønder og købstadens købmænd og håndværkere, købte og solgte deres varer. Der blev normalt holdt torvedage et par gange om ugen, meget ofte onsdag og lørdag. Torvedagene var omfattet af en speciel torvefred, og den som krænkede denne torvefred, skulle bøde for det.

Torvehandelen i Kalundborg var i mange hundrede år på Torvet i Højbyen, men blev så flyttet til Øen i Kordilgade, men da Torvet i 1937 fik sin nuværende stenbelægning, flyttede torvehandelen igen i 1938 til Torvet, og var her indtil starten af 2000-tallet, hvor den sidste rest af torvehandel flyttede til Klostertorvet.

Der er i dag ikke nogen butikker på Torvet, men for år tilbage var der en del butikker – bl.a. købmand, gartner, slagter, bager og som nabo til Præstegården lå Rådhuscafeen, og om lørdagen var der torvedag og rigtig mange kalundborgensere skulle en tur på Torvet, for at se om de kunne gøre en god handel.

Niels A. Jensen

Kalundborg Lokalarkiv