I Svebøllehuset kan folk med bopæl i nærheden komme direkte ind fra gaden og blive tilset af en sygeplejerske i klinikken både med og uden at have bestilt tid.
Da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag gæstede Svebølle, mødte hun blandt andet ægteparret Alice og Jens Sørensen, som begge har haft blodpropper, og som er glade for at kunne gå til kontrol tæt på hjemmet.
De blev tilset af sygeplejerske Marikka Besler, hvis svage tyske accent afslører ophavet.
– Jeg kom til Danmark i 2014 og har arbejdet i Bregninge, indtil vi blev sammenlagt her med hjemmeplejen. Det er jeg glad for, jeg er både her i klinikken og kører ud som hjemmesygeplejerske, fortalte Marikka Besler.
Artiklen fortsætter efter billedet

Andre ansatte lagde vægt på, at samarbejdet mellem hjemmeplejen og sygeplejerskerne er blevet meget bedre med bofællesskabet – til gavn for borgerne.
– Vi er glade for at være her. Det har gjort meget, at vi er blevet samlet i et hus. Vi kender hinanden bedre, lød det fra en social- og sundhedsassistent.
Hospitalet er med hjemme
Områdechef Lone Reuter forklarede statsministeren, at Kalundborg Kommune også bruger E-hospitalet, hvor borgerne kan være direkte i kontakt med en læge fra et af Region Sjællands sygehuse sammen med en sygeplejerske fra kommunen.
– Vi har virtuel tilgang til regionen, og på centret i Gørlev, som ligner Svebøllehuset, har vi E-hospitalspladser. Det har vi haft i to år, affødt lidt af corona, så der er også kommet noget positivt ud af det. E-hospitalet udvikler sig hele tiden, nu er det faktisk også ude i borgernes eget hjem, sagde Lone Reuter og fortsatte:
– Det kan både være intravenøs behandling, sårpleje og i det hele taget, hvis borgerne er dårlige, så kan vi oftere beholde dem i eget hjem, i stedet for at de skal på sygehuset. Men det er regionens læger, der har behandlingsansvaret.
Hun lagde vægt på, at sygeplejerskerne i kommunen bliver efteruddannet til akutsygeplejersker ogspecialiserer sig i borgernær sygepleje, ligesom sosu-assistenter og sosu-hjælpere får en fire uger lang efteruddannelse.
Rekrutteringsudfordringer
– Det er svært at rekruttere sosu-ansatte, og vi har stadig mange uuddannede. Vi får besat sygeplejerskestillingerne, men vi har ikke mange at vælge imellem til hver stilling, sagde Lone Reuter.
Sn.dk spurgte statsministeren, om manglen på sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere kan få regeringen til at åbne op for at gøre det lettere at komme til Danmark for udenlandsk arbejdskraft inden for sundhedssektoren:
– Det er en del af vores akutpakke, men vi er nødt til at tage højde for sprogbarriererne. Og så har vi altså også brug for at se på, hvordan både medarbejdernes tid bliver brugt rigtigt, og borgernes tid bliver brugt rigtigt. En af de ting, jeg har fået opsnappet i dag, er også, at de ansatte savner et system, hvor alt står, så man ikke skal lede efter informationer. Det er det, vi søger i øjeblikket, at vi får lavet et sundhedsvæsen, med respekt for de lokale forskelle, sagde Mette Frederiksen.
Artiklen fortsætter efter billedet

Dokumenterer det samme flere steder
Tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i hjemmeplejen og Svebøllehuset Ditte Borup-Andersen understregede, at det er en udfordring for personalet, når it-systemer ikke taler godt nok sammen.
– Det ville være godt med et samlet system, så vi ikke skulle sidde og dokumentere det samme flere steder. Men ud over det, så har vi det godt her, sagde tillidsrepræsentanten.
Andre blandt personalet nævnte, at man i Svebøllehuset ikke blot samarbejder mellem sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, men også med andre faggrupper som fx fodterapeuter.
– Jeg synes man skal lave så meget opgaveglidning som overhovedet muligt, lød det fra Mette Frederiksen.
