“Naboens søn“ blev fascineret af nazisme

Teenager dømt for terror drømmer om ferie og uddannelse

16-årig, der er tiltalt efter terrorparagraffen, er en almindelig dreng, der har haft en tryg opvækst og uproblematisk skolegang. Det kom frem i retten mandag.

Retten i Holbæk nærmer sig afslutningen på en sagen, hvor en vestsjællandsk teenagedreng er tiltalt efter terrorparagraffen, fordi han har været aktiv i det højreekstremistiske netværk Feuerkrieg Division.

Allerede 6. januar sidste år fik dansk politi det første tip om, at der tilsyneladende var en dansker i det internationale, virtuelle netværk, som hyldede og opfordrede til enkeltmands-terrror.

Men der skulle gå næsten to måneder før, at den dengang 15-årige dreng blev anholdt – fordi han i en chat havde skrevet en trussel om at lave et masseskyderi i en ikke-navngivet børnehave. Han blev løsladt igen og fik sin konfiskerede telefon og computer retur.

Folk laver også bomber ret så detaljeret i Netflix- serier og film. Det var ikke meningen, at nogen skulle lave bomber.

16-årig tiltalt efter terrorparagraffen

Han har flere gange forklaret, at han ikke fik indtryk af, at første anholdelse handlede om den højreekstremistiske gruppering. Og han fortsatte online-snakken om nynazisme og terrorisme frem til anholdelse nummer to, 7. april sidste år.

Men allerede efter første anholdelse gennemså politiet det store bibliotek, som tiltalte erkender at have skabt – “The Forbidden Library” med 412 filer med alt fra nynazistiske propagandamaterialer, video med Islamistisk Stats grufulde henrettelser og videoer og andet materiale, der forherliger højreekstreme terroristers angreb. Samt en større samling bombemanualer inklusiv detaljerede videoer og beskrivelser af, hvordan man laver hjemmelavet napalm, rørbomber, brevbomber og “trykkoger-bomber”, som dem, der spredte død og ødelæggelse under Boston Marathon i 2013.

Tiltalte har tilsyneladende delt det omfattende bibliotek 15 gange med andre, der var interesseret i højreekstremisme.

Anklager Rune Rydik spurgte, hvorfor tiltalte delte “The Forbidden Library” med folk i Feuerkrieg Division, hvor han måtte vide, at nogen kunne være villige til at lave bomber.

– Folk laver også bomber ret så detaljeret i Netflix- serier og film. Det var ikke meningen, at nogen skulle lave bomber. Jeg sad ikke i momentet og tænkte, hvem er seriøs? En har spurgt efter det, og jeg har haft travlt med noget andet, spillet, stået ved busstoppestedet, siddet i skolen, svarede tiltalte.

Da han blev anholdt anden gang, var biblioteket vokset til 436 filer.

Et år i varetægtsfængsel

Teenageren fra Vestsjælland siddet i varetægtsfængsel i surrogat på en sikret ungdomsinstitution i snart et år. Han er underlagt brev- og besøgskontrol, hvilket betyder, at han kun har set sin familie en time om ugen. Kun et par enkelte gange i retten, har de ledsagende fængselsbetjente givet far og mor lov til at give sønnen et knus.

I mentalerklæringen beskrives tiltalte som en normalt begavet dreng, der har haft en tryg opvækst og en uproblematisk skolegang. Han beskrives til at være i spektrumet for Asperger-autisme.