Læsehundene er klar igen

Læsehundene er klar igen
De fem læsehunde stillede op til gruppefoto forleden. Privatfoto
De fem læsehunde stillede op til gruppefoto forleden. Privatfoto

Det er til hjælp for børn, som mangler motivation til at træne læsningen.

Kalundborg Biblioteker og Læsehundene i Kalundborg Kommune er nu ved at gør eklar til et nyt tilbud for at hjælpe. Der er åbent for tilmeldinger og to ledige pladser på Ubby Bibliotek.

Læsehunde-konceptet er ikke noget nyt i Kalundborg Kommune. Man har gennemført flere forløb i tre år, dog med en lille pause på grund af corona­restriktioner.

Der samarbejdes med tre uddannede læsehundekonsulenter: Louise Due sammen med hunden Schnuden, Benedicte Bjoljahn sammen med hundene Pippa og Una, og Berit Plambæk sammen med hunden Berta.

Undersøgelser viser, at læsning med hunde giver en mulighed for at tale højt, men uden den menneskelige 'bedømmelse'. Og det styrker selvtilliden og motivationen.

De fleste børn har en naturlig evne til at knytte sig til en hund, som de ved ikke er fordømmende, og det kan mindske den stress, som et barn normalt vil føle, når det læser højt i klasselokalet.

Mange børn nyder naturligvis at læse og har brug for lidt opmuntring, men hvis de har svært ved det, kan deres selvtillid og dermed motivation hurtigt blive formindsket. Det kan sætte en destruktiv cyklus i gang, hvor læseevnen ikke forbedres.

Men hunde skaber et miljø, der føles mere afslappende og indbydende, og børn, som kæmper for at læse, har brug for at opbygge selvtillid og genopdage en motivation til læsning.

Her er hunden et trygt, ukritisk publikum, der ikke har noget imod, hvis der begås fejl.

I samarbejde med Læsehundeforeningen tilbyder Kalundborg Biblioteker et læseforløb på syv gange på Høng, Gørlev og Ubby Biblioteker. Tilbuddet henvender sig primært til børn 1.-5. klassetrin, og barnet skal have knækket læsekoden.

Det er gratis at gå på et læsehundehold.