Husk brillerne inden du sætter krydset

Hvert minut fødes der et nyt synshæmmet barn et eller andet sted i verden. Så der er hårdt brug for at brille-indsamlingen.
Hvert minut fødes der et nyt synshæmmet barn et eller andet sted i verden. Så der er hårdt brug for at brille-indsamlingen.

Når man går til valgurnen til Europa-Parlamentsvalget søndag og til folketingsvalget onsdag den 5. juni, kan man donere sine brugte briller til Afrika. Lions Club Kalundborg har bl.a. opstillet indsamlingsbokse ved valgstedederne i Kalundborg i Kalundborg Hallen, Rynkevangshallen, Tømmeruphallen, Raklev Sognegård og Musisk Skole.

– Vores brilleindsamlinger plejer at være populære, fx indsamlede Lions-klubberne i Danmark ved sidste landsdækkende valg mere end 51.000 par briller.

– Da vi hører, at mange vælgere roser vores brilleindsamling, håber vi på at kunne sætte en ny valgrekord, lyder det fra Per Kjelstrup, Lions Kalundborg.

Når Lions deler briller ud, oplever man stor glæde. Pludselig kan den synshæmmede se tydeligt igen. Specielt lande i Afrika og Latinamerika er på modtagerlisten. Over 30.000 par briller forlader hvert år Lions-klubbernes opmålingssteder for at blive fragtet ud i verden.

Efter indsamlingen sendes brillerne til tre produktionsskoler. Her sorterer skolens elever brillerne, renser og måler dem op. De markeres med styrke og pakkes i kasser med 50 briller af samme styrke. Er brillerne kassable, tages glas ud, ligesom stel sorteres i metaller og plastik, hvorefter det hele sendes til genbrug. Når de defekte briller er sorteret fra, ender man op med ca. 30.000 par briller årligt, der får et nyt liv ude i verden.

På modtagerstedet sørger professionelle øjenlæger eller trænede frivillige Lions for at screene de synshæmmede, så brillerne kommer til de rette brugere.

– Kampen mod blindhed har altid været et kerneområde i Lions. For eksempel var Lions med i udviklingen af den hvide blindestok, uddannelse af førerhunde, etablering af øjenbanker og øjenhospitaler i 3. verdens lande, har foretaget mæslingevaccinationer (mod blindhed) m.m. Derfor er det også naturligt at syn og brilleindsamling er i fokus hos Lions-klubberne i Danmark, mener Per Kjelstrup.