Kalundborg Jernstøberi u0026amp; Maskinfabrik var noget af den første industri i Kalundborg og blev i 1874 grundlagt i Kordilgade 50 af jernstøber P.J. Harder men blev senere overtaget af fabrikant C.A. Brostrøm, som også har lagt navn til gården Brostrøms Gaard. C. A. Brostrøm lavede bl.a. landbrugsmaskiner, og der blev solgt mange landbrugsmaskiner fra denne butik. Butikken blev senere overtaget af Al. Sørensen, Tasso og Køkkencentret, hvorfra der blev solgt køleskabe, vaskemaskiner og andre husholdningsmaskiner. Foto: 1970?erne (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
William Madsen havde i mange år herretøjsforretning i Kordilgade 50. I denne butik blev der senere lædervareforretningen Ballins eftf., som i slutningen af 1970?erne flyttede til Kordilgade 53, der nu er Swärds Guldsmedie. Foto: 1970?erne (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
I denne bygning, Kordilgade 71, var der tidligere kurvemagerværksted og forretning, før der i 1950?erne blev radioforretningen Ekko Radio og skomagerværksted. Bygningen blev købt af Alice og Finn Nicolajsen fra Legetøjshuset i Kordilgade 73 for at sikre sig lokaler til udvidelse af legetøjsforretningen.Foto: 1970?erne (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
Glarmester Emil Nielsens butik i Kordilgade 79. Bag butikken, op ad Lille Møllestræde (Møllebakken), var der glarmesterværksted. Før Emil Nielsen flyttede til Kordilgade 79, lå hans butik i Kordilgade 67, hvor der også var et lille værksted, men hans store værksted og lager var i Kordilgade 46. Hans søn Henning Nielsen fortsatte i mange år med glarmesterværksted og butik i Kordilgade 79, men begge dele er nu lukket. Foto: 1980?erne (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
I Lavbæk var der, i den bygning som ses på billedet, mange små butikker, men udviklingen krævede, at det blev større butikker, så til sidst var der kun Øens Farvehandel og Ostehuset tilbage, og de er nu også forsvundet fra gadebilledet. Tidligere var der i Kordilgade 56, udover Øens Farvehandel og Ostehuset, også gartner, købmand og en herrefrisør. I Kordilgade 52-54, som også var en del af Lavbæk, var der tidligere bager og møbelforretning. t Foto: 1980?erne (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
Kordilgade 69, Bleckingbergs Gaard, har i over 150 år været material- og farvehandel. Den blev grundlagt den 19. oktober 1849 af Martin Herløw, og i 1889 blev den overtaget af Wilhelm Meyer. Købmand Otto Bleckingberg købte i 1912 material- og farvehandelen, som han solgte i 1950?erne til Kurt Albertsen, og efter at farvehandelen blev nedlagt var Punkt1 i lokalerne, indtil de flyttede på Stejlhøj. t Foto: 1982 (Kalundborg Lokalarkiv)
Foto: Picasa
På et kort, og af en omtale fra 1790, er den østlige del af Kordelgaden i Kalundborg, næsten der hvor Kordilgade og Nygade mødes i dag, omtalt som Østporten, og at der her var en bom i den søndre side af Kordelgaden.
Det var også her Acciseboden lå, og her blev der opkrævet afgifter af de varer, der blev ført ind og ud af byen.
Acciseboden blev i 1796 flyttet til Bomhuset på Sct. Jørgensbjerg 1.
Området ved Østporten Øen, blev udlagt til torv i 1800, men kom aldrig til at fungere og blev nedlagt i 1896, og i 1920 var der forsøg på at genoprette torvet.
Hvorfor den østlige del af Kordilgade, hvor gaden er meget bredere, har fået navnet Øen, har der gennem årene været mange forslag om. Var det fordi, der tidligere lå en samling huse, det gamle fiskerleje Kordel, som en lille ø midt i det hele, eller var det den parkeringsø der blev anlagt, da gaden blev renoveret i 1919 eller måske noget helt andet.
Den sydlige side af Kordilgade, fra nummer 50 og til Nygade, gik i mange år under navnet Lavbæk, men der har aldrig været nogen officielle vejskilte med navnene Øen og Lavbæk.
Niels A. Jensen
Kalundborg Lokalarkiv