Farlige minutter: Forveksler akuthus og sygehus

Det sker med jævne mellemrum, at folk møder op ved Kalundborgs Sundheds- og Akuthus med skader eller sygdomme, som personalet ikke er rustet til at tage sig af. I hvert fald hvis man spørger paramediciner Michael Byskov, der har døgnvagter ved Kalundborg Sundheds- og Akuthus. Han oplever omkring en gang om måneden at skulle træde til hos vagtlægen eller skadeklinikken med akut behandling, fordi folk fejlagtigt har henvendt sig eller er blevet fejlvisiteret.

- Vi kan opstarte alle relevante akutte behandlinger, men vi kan jo ikke lave den definitive behandling, forklarer paramedicineren og tilføjer, at han og kollegerne også kan være ude at køre på det pågældende tidspunkt.

I alle tilfælde kan personalet ved akuthuset tilkalde en ambulance, når der kommer personer, de ikke er rustet til at behandle.

- Det bliver et forsinket led i forhold til, hvis man havde fået akut hjælp med det samme, siger Michael Byskov.

27 gange er der i alt blevet tilkaldt en ambulance med udrykning til Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg i 2018, oplyser René Arne Bergmann, der er funktionsansvarlig paramediciner ved Præhospitalt Center i Region Sjælland.

Og det er alt for mange, hvis man spørger Per Nørhave (DF), der er formand i udvalget for sundhed for alle i Region Sjælland.

- Det er alarmerende. I gåseøjne spilder folk tid på at tage til Akuthuset eller få en tid der, og så først derefter »babu« til hospitalet, hvor der går farlige minutter, siger formanden, der ikke har hørt om tendensen før nu.

Også Nicolai Nicolaisen (S), der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland er overrasket over tendensen.

- Hvis man er faldet og har slået knæet, kan man sagtens blive behandlet deroppe, det er godt nok, når det ikke er livstruende. Men i det øjeblik det er den mindste smule livstruende - noget med åndedræt eller hjerte, så skal de gå på akutsygehuset, siger formanden, der kan fortælle, at man i øjeblikket informerer om, hvilken service Sundheds- og Akuthuset tilbyder på regionens hjemmeside og via forskellige patientforeninger.