Stark og Deniz stiftede Ishøjlisten efter hård tid i Socialdemokratiet

De brænder stadig for at gøre en forskel i Ishøj, men det kunne ikke længere lade sig gøre at blive i Socialdemokratiet.

Stark og Deniz stiftede Ishøjlisten efter hård tid i Socialdemokratiet
Steen Skovhus, Sengül Deniz og Johnna Stark stiftede Ishøjlisten. Det var enten det, eller at forlade politik helt, forklarer de. Foto: Søren Schaadt Larsen
Steen Skovhus, Sengül Deniz og Johnna Stark stiftede Ishøjlisten. Det var enten det, eller at forlade politik helt, forklarer de. Foto: Søren Schaadt Larsen

Søren Schaadt Larsensoeren.larsen@sn.dk

I februar opstod Ishøjlisten. De tre højtrangerede medlemmer af Socialdemokratiets byrådsgruppe, borgmester Ole Bjørstorp, Viceborgmester Sengül Deniz og gruppeformand Johnna Stark, forlod flertalspartiet for at skabe deres egen liste.

Mange steder blev Ishøjlisten udråbt til at være borgmesterens halmstrå til at beholde borgmesterposten efter han havde tabt kampen om at blive Socialdemokraternes borgmesterkandidat til Merete Amdisen.

Ifølge Sengül Deniz og Johnna Stark hænger det ikke sådan sammen, og nu tager de bladet fra munden. Det var nemlig de to kvinder, der stiftede Ishøjlisten:

– Jeg havde tænkt over det længe. Jeg havde egentligt besluttet ikke at stille op til byrådet igen, men jeg brændte stadig for arbejdet – at arbejde med de frivillige, at gøre en forskel for vores by, forklarer Sengül Deniz.

– Vi havde begge lyst til at stoppe, siger Johnna Stark.

Årsagen var stemningen i deres nu tidligere parti.

Hård tid

De giver begge udtryk for, at deres sidste tid i Socialdemokratiet i Ishøj var hård og præget af konflikter. Sydkysten har tidligere beskrevet en række af problemerne, som handler om en dyb splittelse i partiet, som kulminerede med valget af borgmesterkandidat og senere Ishøjlistens opståen.

Både Johnna Stark og Sengül Deniz fortæller, at stemningen i Socialdemokratiet var på frysepunktet:

– Jeg begyndte at få det dårligt med at gå til gruppemøderne. En ting er, at have hård hud, fordi det skal man i politik, men det her var slemt, forklarer Johnna Stark.

Sengül Deniz forklarer, at hun flere gange har antydet på møderne, at hun var på vej ud, og da stemningen i partiet, efter valget af borgmesterkandidat ikke blev bedre, var det nok:

– Man forlader ikke sit trygge hjem, hvis man har det godt. Man forlader det, hvis man ikke trives, siger Sengül Deniz.

Ishøjlisten har nu eksisteret i lidt mere end to måneder, og de to kvinder kan mærke, at luftforandringen hjælper dem:

– Jeg har fået det bedre med mig selv. Jeg har fået mere energi, lyder det fra Sengül Deniz. Johnna Stark er enig og tilføjer:

– Det giver noget gejst, forklarer hun.

Inden de forlod Socialdemokratiet talte de med borgmester Ole Bjørstorp, som også var træt af tingenes tilstand i S.

– Da vi talte med ham om det, forklarede han, at han lige skulle tænke over det. Og selvfølgeligt, det er jo en stor beslutning. Men han valgte altså at følge med os, forklarer Johnna Stark.

– Når man ikke føler sig hjemme, så gør man det jo, lyder det fra borgmester Ole Bjørstorp, som dog forklarer, at gruppen, der nu er Ishøjlisten, hurtigt var enige om at forlade Socialdemokratiet.

Sideordnet opstilling

Udover de tre er Steen Skovhus, der netop var blevet valgt ind i S-lokalafdelingens bestyrelse og formand for Ungerådet i Ishøj, Milishia Moradi, også taget fra Socialdemokratiet i Ishøj til Ishøjlisten.

Men selv om borgmesteren er kommet med, og formentligt vil trække nogle stemmer til listen, så vil Steen Skovhus, som nu er bestyrelsesformand i Ishøjlisten, gerne understrege, at borgmesteren bliver opstillet på lige fod med alle andre:

– Vi laver en sideordnet opstilling, hvor det er hver mand/kvinde for sig selv, forklarer han.

Det betyder, at hvis Ishøjlisten får samlet nok stemmer sammen til en eller flere pladser i byrådet, så er det dem, med flest personlige stemmer, der får pladsen – borgmester eller ej. Dog har listen valgt, at stille op efter nuværende rang:

– Vi stiller jo op i rækkefølge med mig først, og Sengul og Johnna efter. Vi stiller op med 12 kandidater. Jeg har sagt, at så prøver vi det, at det er stemmerne, der afgør, hvem der bliver valgt ind. Det er ret befriende at have det på den måde, siger Ole Bjørstorp.

– Vi ved jo ikke, hvordan det kommer til at gå med valget. Så vi har jo sat vores politiske karriere på spil ved det her, siger Sengül Deniz.

Da et parti kun skal have 25 stillere (anbefalinger fra vælgere) for at stille op til kommunalvalget, er Ishøjlisten så godt som klar til valget.