Unik indsats: Erik har sikret rent vand i naboernes haner i 50 år

Kasserer Erik Olsen runder et bemærkelsesværdigt jubilæum.

Unik indsats: Har sikret rent vand i naboernes haner i 50 år

- Jeg var den største forbruger i området på grund af mine 8000 grise, og derfor var det selvfølgelig vigtigt for mig, at der var styr på økonomien, fortæller Erik Olsen. Foto: Holger Vincents.

Foto: Holger Vincents

Han kan meget vel være den dansker, der har ydet den største frivillige indsats for at sikre rent vand i hanerne i sit eget lokalområde. Og i disse dage runder Erik Olsen et unikt og vådt jubilæum.

50 år i træk har den pensionerede landmand siddet i bestyrelsen i Bukkerup Vandværk ved Tølløse på Midtsjælland. Alle årene på posten som kasserer.

– Det er gået udmærket, lyder det beskedent fra den 78-årige gårdejer om sin mangeårige rolle i det lille landsbyvandværk, der i dag leverer vand til 57 husstande.

Det var ved lidt af et tilfælde, at Erik Olsen blev involveret i driften tilbage i 1973.

– Jeg var flyttet til byen og blev interesseret i at se, hvad der foregik inde hos ”naboen”. Ikke ret lang tid efter, blev jeg så valgt til bestyrelsen, husker kassereren, der i takt med at han udvidede sin egen svineproduktion også fik en personlig interesse i, at pengene passede på Bukkerup Vandværk.

– Jeg var den største forbruger i området på grund af mine 8000 grise, og derfor var det selvfølgelig vigtigt for mig, at der var styr på økonomien, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet

Der er sket en hel del på Bukkerup Vandværk det seneste halve århundrede, og Erik Olsen har spillet en bærende rolle i udviklingen gennem alle årene. Foto: Holger Vincents.

”Godt og billigt vand”

Med inspiration fra værkets nu tidligere formand Frederik Kløvgaard har Erik Olsen lagt tusindvis af frivillige timer under mottoet: ”Vi skal levere godt og billigt vand”.

Derfor glæder han sig også over, at Bukkerup Vandværk aldrig er blevet præsenteret for et vandingsforbud i værkets historie, der går tilbage 1967. Et faktum det trofaste bestyrelsesmedlem blandt andet tilskriver den gunstige lerjord i det kilometerlange indvindingsområde syd for byen.

– I dag bliver der målt på 140 parametre, og vi har aldrig været over grænseværdierne på nogle områder, siger Erik Olsen, der blandt andet henviser til diskussionen om PFAS, der for tiden trækker overskrifter landet over.

Mens Bukkerup Vandværk har været forskånet for kemikalier og andre ubehageligheder i Erik Olsens tid, er det selvsagt vanskeligt helt at undgå udfordringer på en 50 år lang rejse.

– For mange år siden, da der var dyr på alle gårdene i området, måtte vi dog henstille til, at man ikke brugte mere vand end højst nødvendigt morgen og aften, så der var nok til dyrene, afslører han.

Nedgang i produktionen

I dag står Erik Olsens stalde tomme, ligesom det er tilfældet hos hovedparten af naboerne. Og det er ikke det eneste, der er sket rundt omkring hos Bukkerups vandforbrugere. Kassereren giver et par eksempler.

Da han først trådte ind i bestyrelsen, betalte kunderne én krone pr. kubikmeter vand. I dag lyder prisen på 8,5 kroner plus vandafgift. Det skyldes dog også det faktum, at Bukkerup Vandværks udgifter er steget gennem årene.

Vender vi blikket mod selve vandproduktionen, har tiden heller ikke stået stille.

I 1988 producerede værket således 27.000 kubikmeter vand, mens man i dag er helt nede på 8.500. En nedgang Erik Olsen selv må påtage sig et vist ansvar for.

– På et tidspunkt mens jeg havde mine dyr, stod jeg for en fjerdedel af forbruget, så da jeg holdt op, var vi tvunget til at skrue prisen op for at dække omkostningerne, afslører han.

Artiklen fortsætter under billedet

Erik Olsen bor fortsat på sin gård et stenkast fra Bukkerup Vandværk. Foto: Holger Vincents.

Teknologiske landvindinger

Når man spørger til selve den teknologiske udvikling, har Erik Olsen svært ved at lade være med at grine, når han mindes engang tilbage i starten af 1980erne, hvor kassereren og flere af de øvrige fingernemme bestyrelsesmedlemmer i fællesskab havde held med at fikse en hullet vandtank med et kosteskaft, der blev savet i mindre stykker.

Siden dengang er forsyningssikkerheden blevet styrket væsentligt med et større rentvandsbassin og en ekstra boring, som Bukkerup deler med Kirke Eskilstrup Vandværk.

I forhold til hvornår posten som kasserer skal beklædes med et nyt ansigt, har Erik Olsen endnu ikke gjort sin stilling op. Men uanset hvad der sker, håber han, at Bukker Vandværk også i fremtiden vil levere drikkevand til den landsby, han selv har boet og arbejdet i i mere end et halvt hundrede år.

– Så har vi hånd i hanke med vores drikkevand, mener han.

Erik Olsens jubilæum i Bukkerup Vandværk fejres under private former lørdag 11. februar.