
Kultur: Kirker er en helt naturlig del af det danske landskab og i en ny bog er 111 danske kirker udvalgt og omtalt. Tuse Kirke er med som den eneste i Holbæk Provsti.
'111 danske kirker som du skal se’ hedder bogen, som er skrevet af lic.theol Carsten Bach-Nielsen, der har bifag i kunsthistorie og i mange år har undervist i kirkens historie.
I sit arbejde med bogen har han udvalgt 111 af sine favoritkirker og deriblandt er Tuse Kirke, som altid har været en milepæl i kirketurismen, fordi den er prototypen på den sjællandske landsbykirke.
Det er først og fremmest kirkens kalkmalerier, Carsten Bach-Nielsen fremhæver. De er udført af Isefjordsmesteren og fortæller både bibelhistorie og hverdagshistorie fra bøndernes liv i 1400-tallet.
“Blandt malerierne ses også kvinder, der bliver groft generet under arbejdet af djævelen for deres utugtige tanker,” skriver forfatteren og kalder kalkmalerierne for en malet billedbog, der gav stof til eftertanke både for de yngre kirkegængere og deres forældre.
“Kirken lærer her i billedform beskueren, at man skal opføre sig ordentligt, ellers ender det, som man ser det i kirkens grumme dommedagsbilleder,” forklarer Carsen Bach-Nielsen.
Alle kirker bærer på deres helt egen og ofte medrivende historie og i bogen får man inspiration, tips og idéer, så den kan bruges, når man er på rejse rundt i landet og gerne vil blive klogere på danmarkshistorien.
Der er både medtaget bykirker og store landsbykirker til økirker og nærmest uanselige kapeller samt landets store domkirker .
I Odsherred er Højby Kirke med og i Kalundborg har forfatteren valgt at medtage Sejerø Kirke og Bregninge Kirke.