Reddede mand ud af synkende bil

Den 1. september kørte en 41-årig mand fra Ballerup i kanalen med sin bil på Hagesholmvej ved Audebo. I avisen stod der, at han kom ud af bilen ved egen hjælp. Men det er ikke hele historien, for bilens døre kunne ikke åbnes indefra. Og det er her, Daniel Voncina kommer ind i billedet.

Foto: Per Jensen, Trine Helene Henrichsen

Det er tirsdag aften den 1. september. Det er tæt på at være tusmørke, og butiksejer Daniel Voncina og hans kone Lisbeth fra Audebo har netop sat sig til rette i sofaen foran fjernsynet i deres hjem på Hagesholmvej.

I det samme hører de uvante lyde ude fra vejen. Lyden af hvinende dæk. Lyden af metal, der bliver krøllet sammen. Så bliver alt stille.

Lisbeth Voncina løber de cirka 10 meter ud til vejen. Hele kvarteret har hørt de samme lyde og står nu ude på vejen.

Lisbeth Voncina spejder efter en forulykket bil, men der er intet at se. Så løber hun op på diget og ser en bil ligge med bunden i vejret nede i kanalen. Det eneste, der kan ses, er bilens bund og tre af dækkene. Benzinen begynder langsomt at flyde ud på vandoverfladen. Bilen er kommet kørende ad Hagesholmvej op mod Nykøbingvej. Føreren har mistet herredømmet over bilen, som laver et loop og ender nede i kanalen.

– Jeg råbte til Daniel, at han skulle skynde sig at ringe 112, og da han havde gjort det, hoppede han ned i kanalen, fortæller Lisbeth Voncina og fortsætter:

– Daniel prøvede at få førerdøren og døren ved bagsædet op, men det lykkedes ikke. Så hørte han en stemme fra bagsædet.

Daniel Voncina springer op af kanalvandet, og løber hjem og henter en spade i sin garage. Så løber han tilbage til den forulykkede bil. Han brækker bagdøren op med spaden, og bilens fører kravler chokeret ud. Der er gået cirka halvandet minut, siden Daniel og Lisbeth Voncina opdagede bilen i kanalen.

Bræk lortet op og få staklerne ud

– Han havde selv fået taget selen af og var kravlet om bag i bilen, hvor der var en luftlomme. Da han var kommet ud af bilen, stillede han sig op på diget.

Daniel havde hentet en dyne, som manden fik om sig, for alarmcentralen havde sagt, at han ikke måtte blive afkølet, forklarer Lisbeth Voncina.

For redningsmanden Daniel Voncina var der ikke så meget betænkningstid, da han så bilen i kanalen.

– Enten skulle jeg hjælpe nogen op, eller også var der nogen, der druknede. Det er jo altid spændende, hvad der kommer ud af sådan en bil. Man når at tænke en masse tanker i sådan en situation. Men det var bare med at få brækket lortet op og få de stakkels mennesker ud, fortæller Daniel Voncina.

Episoden sidder stadig lidt i Lisbeth Voncina, og den vendte tilbage, da hun forleden var nede og fiske i kanalen med sin mand og parrets søn.

– Vi fik en mobiltelefon på krogen, og jeg kunne ikke lade være med at tænke: »Gad vide, om den tilhørte manden i bilen?«

trhe nordvest.dk