Kendt fabrik blev afløst af boliger

Foto: Jens Wollesen

Hotaco var i årtier en af de store arbejdspladser i Holbæk by. Men en stor brand på den nyeste af de to tagpapfabrikker den 15. oktober 1987 var stærkt medvirkende til, at det tidligere industriområde i Lundemarken i dag i stedet huser boliger.

I forbindelse med denne uges sommerserie om Lundestrædet har dagbladet Nordvestnyt fredag talt med Kurt Bagge Nielsen, som i årene 1965-1987 arbejdede på Hotaco. Boligerne i Lundestrædet og på nabovejene ligger, hvor virksomheden tidligere havde til huse.

– Hvis ikke branden var kommet, så havde der måske stadig været produktion med masser af arbejdspladser på stedet, lyder vurderingen fra Kurt Bagge Nielsen.

Han blev ansat som elektriker i 1965, hvor han var med til at installere maskinerne i den da nyopførte tagpapfabrik. Det var dén, der brændte i 1987.

Det var ikke mindst tagpap-produktionen, der gjorde Hotaco kendt viden om, men der blev også produceret en række andre varer på virksomheden, der havde omkring 340 ansatte i 1965.

– Der var en særlig ånd på Hotaco. Ledelsen var positiv, og der var åbenhed over for medarbejderne. Det var en rigtig god arbejdsplads, siger Kurt Bagge Nielsen.

Der var cirka 165 medarbejdere i 1987. Men da ledelsen hos Phønix, som Hotaco var fusioneret med i 1984, besluttede at lukke tagpap-produktionen i Holbæk efter branden, gik det ned ad bakke. Hotaco-navnet gled ud i 1989.

Phønix flyttede eller solgte gradvist aktiviteterne på Lundemarken i Holbæk, indtil boligbyggeriet rykkede ind i 1995.

Følg med i Sommerredaktionen i Nordvestnyt.