Hvad skal vi stille op med Noldes kunst i dag?

Hvad skal vi stille op med Noldes kunst i dag?

Hans Christian Davidsen holder foredrag om Emil Nolde i Æglageret.

Foto: Hans Christian Davidsen
Hans Christian Davidsen holder foredrag om Emil Nolde i Æglageret.

Ændrer det vort syn på Emil Noldes Kunst, at han var medlem af det nazistiske parti i Sønderjylland? Og tilpassede Nolde sin kunst til regimets smag fra 1933 til 1945? Delvist – han holdt for eksempel stort set op med at male sine religiøse billeder.

Torsdag den 9. marts kl. 19 kan man høre et foredrag med kulturredaktør og forfatter Hans Christian Davidsen fra Flensborg i Museum Æglageret i Holbæk. Foredraget tager udgangspunkt i hans anmelderroste bog »Nolde – Maleren, der trådte ved siden af« (Politikens Forlag, 2021).

Op igennem 1930’erne foregik en heftig kamp internt i nazistpartiet: Nogle nazister var for Nolde og ekspressionismen, andre var imod. Det lidt forsimplede billede af nazi-regimet som et regime for et forstokket og reaktionært kunstsyn er vi dog nødt til at gøre op med, mener Hans Christian Davidsen.

Emil Nolde kom til at spille en central rolle i en tysk kulturkamp, hvor mange så hans ekspressionisme som et våben i den kulturelle kappestrid med Frankrig, der næsten var lig med impressionismen. Men hvad skal vi stille op med Noldes kunst i dag, spørger Hans Christian Davidsen.

Arrangører er Holbæk Kunstforening og Holbæk Bibliotek.

Hans Christian Davidsen. Foto: Politikens Forlag